Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.3.2003 / LF
Öronmärkena blir dyrare
Under perioden 5-13.4 är det avbrott i nötdjursregistrets tjänster på grund av övergången till ett nytt system. Under avbrottet kan anmälningar göras enbart med blankett. Jord- och skogsbruksministeriet har postat anvisningar om hur man ska förfara under och efter avbrottet. Breven borde nå producenterna nästa vecka.
Det gamla systemet stängs 4.4 klockan 21. Då fungerar varken WinElmer eller WinAmmu längre. Innan systemet läggs ner ska man hämta de uppdaterade uppgifterna från centralregistret och skriva ut nötkreatursförteckningen. Den utskrivna förteckningen ska upprätthållas för hand tills systemet är i bruk igen.
Övergången till det nya datasystemet påverkar också slakterierna. Så länge systemet är ur bruk kan slakterierna inte göra en registerförfrågan. Därför är det viktigt att anmälan om djur som ska slaktas görs senast några dagar före avbrottet. I fall ursprungsförfrågan är ogjord kasseras djurkroppen.
De utgifter som det nya systemet innebär ska täckas med registreringsavgifterna. Därför stiger avgifterna från och med första april. Den nya registreringsavgiften är 5,66 euro och avgiften för ett ersättande märke 2,92 euro.
Under avbrottet kommer WinElmer att förnyas. Internettjänsten, den automatiska telefontjänsten och MLK-anslutningsprogrammet tas helt ur bruk. Så småningom ska en ny Internettjänst för anmälningar tas i bruk. Programmet som krävs för att kunna använda det förnyade datasystemet skickas till användarna på en cd-romskiva. Det nya programmet kan tas i bruk då registret öppnat 14.4.
De gårdar som hittills gjort anmälningarna till nötregistret per blankett kan fortsätta med anmälningarna som vanligt. För att undvika att blankettanvändningen drastiskt ökar och systemet blir överbelastat rekommenderar ministeriet att de övriga gårdarna väntar med anmälningarna tills det nya systemet är i användning. Anmälningarna behöver inte göras den första dagen det nya systemet fungerar, eftersom myndigheterna godkänner anmälningar som är gjorda senast 22.4.
TE-centralerna har fått anvisningar av ministeriet att anmälningar som är försenade på grund av avbrottet inte leder till några sanktioner. Nötkreatursförteckningen ska upprätthållas normalt.

Nya blanketter

Förnyelsen av datasystemet medför ändringar också i anmälningsblanketterna. De nya anmälningsblanketterna tas i bruk från och med 4.4, men kan av tekniska orsaker registreras först från och med 7.4.
Ministeriet påminner att de som gör anmälningarna per blankett genast bör beställa tillräckligt av de nya blanketterna. Om de nya blanketterna trots det tar slut kan de gamla blanketterna användas till slutet av april, då de ska förstöras.
På de nya blanketterna finns producentens namn och lägenhetssignum färdigt tryckt. Djurhållningsplatssignumet eller besättningsidentifikationen är ifylld i de fall gården endast har ett signum eller en identifikation.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab