Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.3.2003 / LF
Enighet om 141-lösning före semestrarna
En överenskommelse om fortsatt stöd för jordbrukarna i södra Finland före sommarsemestrarna har EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler och den finländske jord- och skogsbruksministern Jari Koskinen (saml) ställt som ett gemensamt mål efter överläggningarna i Bryssel förra veckans torsdag.
Vid samma möte enades de två herrarna om att Finland tillsammans med EU-kommissionen försöker hitta alternativ att lösa de problem som kommissionens förslag om en lantbruksreform medför för Finland.
Vid överläggningarna konstaterade Fischler och Koskinen enligt ett pressmeddelande från jord- och skogsbruksministeriet att de bakgrundsutredningar som Finland lämnat in till kommissionen ger en täckande bild av läget. Det betyder att Finland och EU-kommissionen kan börja förhandla om detaljerna. Minister Jari Koskinen lovade att Finland lämnar ett detaljerat stödprogram till kommissionen i april.
I diskussionerna om förnyelsen av EU:s jordbrukspolitik underströk minister Koskinen att producenternas problem i mindre gynnade områden måste beaktas bättre i reformförslaget. Han tog bland annat upp de negativa sidorna med en frikoppling av stödet från produktionen samt de planerade nedskärningarna i tilläggspriserna inom mjölksektorn.
Vad gäller spannmålssektorn bör det grundläggande problemet, det vill säga den låga nivån på referensskördarna, korrigeras så att den skulle motsvara ett genomsnitt av skörden under en tillräckligt lång period. Dessutom framhöll minister Koskinen att det är nödvändigt att komma fram till ett sätt att trygga rågproduktionen i Finland.
Kommissionär Franz Fischler och minister Jari Koskinen var också eniga om nödvändigheten av att i fortsättningen gemensamt analysera de specialproblem som berör Finland.
Behandlingen av de finländska utredningarna och förslagen fortsätter på tjänstemannanivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab