Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.3.2003 / LF
Finland vinner lite på modulering
EU-kommissionens förslag till CAP-reform inverkar ojämnt på de olika medlemsländerna. Finland och Österrike hör till de länder som beräknas vinna på den modulering som ingår i förslaget. Förlorare är framför allt Tyskland och Frankrike.
Moduleringen innebär en successiv årlig minskning av direktstöden. Medlen flyttas över från lantbruket till den s.k. andra pelaren, stödet till landsbygden. Målet är att direktstöden minskas med 20 procent. Det motsvarar en årlig inbesparing på sex miljarder euro.
Enligt planerna ska kommissionen lägga vantarna på de inbesparade medlen och fördela dem mellan medlemsländerna. Men fördelningen mellan länderna förskjuts.
Enligt nyhetstjänsten age skulle systemet gynna Portugal mest. Av den sammanlagda kakan på 6,628 miljarder euro som EU mellan 2006 och 2012 ska omvandla till stöd för landsbygden, skulle Portugal få 4,9 procent. I dag får landet bara 1,9 procent av motsvarande direktstöd.
Också Österrike kan öka sin andel från 1,9 procent direktstöd till 4,2 procent i stöd för landsbygden. Nederländerna fördubblar sin andel av kakan från 1,1 procent till 2,2 procent. Finland profiterar med ett plus från 1,4 procent till 1,8 procent.
Till förlorarna hör Frankrike och Tyskland. Cirka en femtedel av det modulerade tyska stödet skulle återgå till den gemensamma EU-kakan för att fördelas till andra länder. De franska bönderna får finna sig i att direktstöden skärs ned med cirka 1,8 miljarder euro mellan 2006 och 2012. Tillbaka från Bryssel strömmar endast 1,31 miljarder euro.
Också Danmark, Storbritannien, Grekland och Irland skulle få nöja sig med ett stöd för landsbygden som är mindre än det tidigare direktstödet. För övriga länder stannar pengarna i stort sett inom landet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab