Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.3.2003 / LF
WTO behöver mjölkreform anser de stora agrarländerna
En reform av den globala handeln med mjölkprodukter bör vara en central beståndsdel i den pågående Doha-rundan. Det anser representanter för de stora agrarexporterande länderna, som har bildat en gemensam sammanslutning för mjölksektorn.
Sammanslutningen grundades i fjol under benämningen "Global Dairy Alliance", den internationella mjölkalliansen. Medlemmar är de så kallade Cairnsländerna. Sammanslutningens mål är att avlägsna handelshindren inom mjölksektorn.
En delegation från GDA besökte senaste vecka Genève, Berlin, Paris och Bryssel under ledning av förre WTO-generalsekreteraren Mike Moore. Enligt GDA hör den globala handeln med mjölkprodukter tätt ihop med WTO-samtalen. Mike Moore underströk att det inte blir något WTO-avtal utan lantbruket. Och det blir inget lantbruksavtal utan en mjölköverenskommelse.
Gruppen säger att alliansens medlemmar skulle vinna 11 miljarder dollar på en reform av mjölkhandeln om exportsubventioner och gränsskydd skulle elimineras. Dessutom vinner utvecklingsländerna utanför Cairnsgruppen åtta miljarder dollar.
En världsomfattande liberalisering skulle medföra samma effekter som EU-kommissionen eftersträvar i sitt förslag. Moore menar att alla skulle dra nytta av en frihandel. Kostnadsfördelen för EU uppgår till minst fyra miljarder dollar per år.
I samband med GDA-delegationens besök bemöttes deras argument av generalsekreterare Joop Kleibeuker från den europeiska takorganisationen European Dairy Association. Enligt Kleibeuker skulle GDA-förslagen medföra slutet för många europeiska mjölkbönder. Han poängterade också att mjölkmarknaderna till största delen är lokala.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab