Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.3.2003 / LF
Äntligen balans i äggproduktionen!
För första gången efter EU-anslutningen har överskottet i äggproduktionen fåtts bort. Fortfarande är självförsörjningsgraden 110 procent, men det lilla överskottet behövs för säsongvariationer, uppger Sinikka Saikkonen vid Finfood. Vid EU-inträdet var överskottet 24 procent.
- Det här känns bra. Det är över 30 år sedan vi hade äggproduktionen i balans, säger ÖSP:s äggutskotts ordförande Bo Storsjö.
Balansen har medfört att äggprisen gått upp och att lönsamheten i produktionen återvänt. - Nu gäller det att hålla balansen. Kommer det några nya stora produktionsenheter är vi genast i obalans igen.
Huvudorsaken till att produktionen kommit ner, anser Storsjö ha varit bristande lönsamhet. En annan orsak är bestämmelserna om burstorleken, som trädde ikraft vid årsskiftet.
Minimistorleken per bur ökades då från 480 kvadratcentimeter till 550. Det betydde i praktiken att man tog bort en av fyra höns per bur.
Också äggkonsumtionen sjunker sakta. Senaste år sjönk den med ca en procent till 10 kilo per person. Efterfrågan på förpackade skalägg minskade, men ökade i stället för specialägg och ägg i livsmedel. Senaste år exporterades 5,4 miljoner kilo ägg, främst till Sverige.
Senaste år fanns det 3,2 miljoner värphöns, varav 80 procent hölls i traditionella burar. Det fanns 920 hönsfarmer med över 100 höns. Finfood utgår ifrån att antalet hönsfarmer minskar men storleken ökar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab