Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.3.2003 / LF
Arbetsgrupp föreslår miljöstöd även för mångåriga grönträdor
Uppföljningsgruppen för jordbrukets miljöstöd föreslår att miljöstöd utbetalas så snart som möjligt även för mångåriga grönträdor samt att stödsystemet utvecklas för en ekologisk husdjursproduktion.
Uppföljningsgruppen, som överlämnade sin mellanrapport förra veckan till jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (saml) anser vidare att det inte är nödvändigt att fortsätta systemet med en obligatorisk allmän jordbrukarutbildning för miljöstödet. Däremot har utbildning i växtskydd, biologisk mångfald och djurens välbefinnande samt biologisk produktion visat sig värdefull.
Med tanke på en konsekvent verksamhet och för att säkerställa miljöfördelar är det enligt uppföljningsgruppen viktigt att specialstöden får tillräckliga anslag under hela programperioden.
För att kunna genomföra det av regeringen godkända Östersjöprogrammet har den nationella finansieringsdelen för avtal som gäller vattenvård säkerställts för åren 2004-2006. Däremot är den nödvändiga höjningen av EU:s delfinansiering fortfarande osäker.
Uppföljningsgruppen konstaterar att det nuvarande stödet för våtmarker och sedimenteringsbassänger inte räcker till för att ersätta kostnaderna. Jord- och skogsbruksministeriet borde snarast bereda en programändring som innebär att större nationella stöd kunde utbetalas för dessa ändamål.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab