Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.3.2003 / LF
Nya kriterier för skogscertifieringen på väg
Regelverket för skogscertifieringen håller på att förnyas. Till de förändringar som föreslås hör bland annat att främjandet av leveransavverkningar skrivs in bland kriterierna. Förslaget till nytt reglerverk för skogscertifieringen presenterades på onsdagen vid ett seminarium i Forsthuset i Helsingfors.
Förslagen till nya certifieringskrav har framarbetats av en arbetsgrupp under ledning av Liisa Saarenmaa vid Jord- och skogsbruksministeriet. Arbetsgruppen tillsattes för ett knappt år sedan och förväntas ha de nya kriterierna helt klara till den 16 april i år. Tanken är att de nya kriterierna skulle träda i kraft från och med början av år 2005.
I arbetsgruppen har förutom Liisa Saarenmaa ingått representanter för 23 olika organ. Miljöorganisationerna har inte deltagit i arbetet, trots att de varit inbjudna.
Vid arbetet med att uppdatera certifieringskriterierna har arbetsgruppen dels strävat efter att göra de nuvarande kriterierna enklare och redigare, dels har en del nya kriterier kommit till. Det nuvarande regelverket innehåller 37 kriterier, medan de nya föreslagna reglerna innehåller 29.
Bland de viktigaste nyheterna för skogsägarna är förslaget om att man skall främja leveransavverkningar. Sedan tidigare fanns ett kriterium med om att första gallringar borde befrämjas. Förslaget är en av de kriterier som strävar till att höja den sociala hållbarheten inom skogsbruket. Andra nya kriterier som berör samma område är arbetsgivarens plikt att se till att arbetstagarna har tillräcklig yrkeskunskap och arbetskapacitet för det arbete som utförs.
Ett annat nytt kriterium säger att barns och ungdomars kunskap om skog skall ökas. Samtidigt skall man sträva till att öka antalet praktikplatser för de ungdomar som redan studerar inom skogssektorn.
Bland de övriga kompletteringarna till certifieringskriterierna finns ett krav på att man skall följa de lagar som gäller inom skogsbruket. Kravet kan verka självklart, men förbättrar enligt Saarenmaa den status som skogscertifikatet har.
Arbetsgruppen säger i sitt förslag också tydligt nej till användningen av skogsförökningsmaterial som manipulerats med genteknik.
Ett annat nytt kriterium är att man skall hålla uppe andelen lövträd i skogsbestånden. Målet är att lövträdens andel av det totala kubikinnehållet i skogsbestånden skall vara över 15 procent. Beträffande upprätthållandet av mångfalden i skogarna har en del preciseringar gjorts.
Enligt förslaget skall skötsel- och skyddsåtgärderna för skogen tydligt planeras och genomföras så att man vet på vilka områden skogslagen skall tillämpas, på vilka områden naturskyddslagen skall tillämpas och när det handlar om övriga viktiga livsmiljöer.
I dagens läge är ungefär 95 procent av skogsarealen i Finland certifierad enligt de nuvarande certifieringsreglerna. Totalt omfattar den certifierade arealen 21,9 miljoner hektar skog, som ägs av 311.500 skogsägare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab