Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.3.2003 / LF
Koskinen och Fischler överlade om 141
I går kväll - efter LF:s pressläggning - torde jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (saml) ha diskuterat tidtabellen för en fortsättning på det nationella stödet till södra Finland enligt artikel 141.
- Bakgrundsutredningarna för det så kallade 141-stödet är klara, regeringsrådet Matti Hannula överlämnade dem i Bryssel förra fredagen, berättade minister Koskinen vid en information i onsdags. Nästa steg är att utarbeta ett detaljerat förslag till ett fortsatt stödprogram och höra producenterna.
- Vi har inte slagit fast euro och cent ännu, förklarar jord- och skogsbruksministern. Vi vill pejla reaktionerna från kommissionen först. Det har kommit klara signaler om att varje krav måste kunna motiveras i bakgrundsutredningar om behovet och det har vi nu koncentrerat oss på, säger ministern.
Enligt förhandsuppgifter var det meningen att minister Koskinen främst skulle diskutera tidtabellen med kommissionär Franz Fischler i går kväll.
- Vår förhoppning är att vi ska ha uppnått en lösning före kommissionens semestrar i augusti. På frågan om kommissionens eventuella bemötanden svarar Matti Hannula att förhandlingarna inte heller tidigare har varit lätta.
Det gäller i alla fall att konkret kunna peka på stödbehoven och orsakerna till att de uppstått. När man talar om stöd för speciella svårigheter måste man kunna peka på svårigheterna.
Matti Hannula låter förstå att det kan bli en utmaning att motivera behovet av fortsatt stöd med de argument som tidigare använts. Det finns andra argument än de klimatmässiga och det handlar delvis om att vi före EU-medlemskapet har fört en lantbrukspolitik som tog hänsyn till naturen och som jordbruksproduktionen naturligtvis har anpassat sig till. När politiken ändrats har det därför orsakat nya anpassningssvårigheter.
Men det lär alltså inte vara någon självklarhet att kommissionen låter sig övertygas alltför lätt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab