Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.3.2003 / LF
För sent att påverka växtstödet om reformen genomförs
- Vi har nu slutat tala om kommissionens mellangranskning av Agenda 2000, sade SLC-basen Holger Falck i sin översikt på Borgå NSP-avdelnings vårmöte i måndags. Förslagen är så radikala att det handlar om en jordbruksreform. Om den genomförs utan ändringar innebär det att CAP-stödet beräknas utgående från det stöd vi har fått under åren 2000, 2001 och 2002. Det betyder också att man inte längre kan påverka beräkningsgrunden när det gäller jordbruksgrödorna.
För oss här i Finland, som har höga produktionskostnader skulle reformen om den genomförs i föreslagen form med största sannolikhet leda till att jordbruksproduktionen sjunker, eftersom principen är att stödet frikopplas från produktionen.
- Ännu i fjol räknade vi med att nedskärningarna till stor del kunde kompenseras med hjälp av överföringarna till stöd för landsbygdsåtgärder det vill säga LFA- och miljöstöd. De här stödformerna utgör i dag tillsammans 87 procent av det landsbygdsstöd som utbetalas i vårt land. Men enligt kommissionens senaste förslag ska drygt hälften av de inbesparingar som nedskärningarna medför i stället användas som stöd till specialgrödor. De flesta av de grödor som kommissionen vill stöda i kommande reformer, är emellertid sådana som vi inte kan odla i Finland.
Holger Falck påpekade att reformen - i fall den genomförs - i vilket fall som helst leder till ett hårdare tryck på den nationella budgeten. Än så länge handlar det i alla fall om ett förslag från kommissionen. Beslutet är politiskt.
- Orsaken till att en lösning är önskvärd är att förhandlingarna drar ut på en lösning kring 141-stödet. I dag är så mycket säkert att det blir regeringen efter valet som förhandlar om de konkreta förbättringarna i artikel 141. Vi kan också anta att resultatet blir ett politiskt beslut mellan vår minister och EU-kommissionär Franz Fischler.
Producenternas motiveringar för nivåförhöjningar är att den eftersträvade prisnivån på jordbruksprodukter inte uppnåtts. En annan är korrigeringen av de för högt beräknade valutakurserna samt de nödvändiga nivåförhöjningarna i det nordliga stödet i samband med översynen i fjol. De här förbättringarna bör återspeglas också i stödet till södra Finland enligt artikel 141. Även nedskärningen av det nuvarande 141-stödet under perioden 2000-2003 bör enligt producenterna beaktas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab