Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.3.2003 / LF
JSM:s utlokaliserade ämbetsverk kör igång nästa år
Jord- och skogsbruksministeriet söker nu efter en placeringsort för det planerade regionala ämbetsverket. TE-centralorter inom en radie på hundra kilometer från huvudstaden, däribland Lahtis och Jyväskylä som är de två kandidater som hittills namngetts, undersöks och jämförs med varandra. Ministeriet beräknar att utredningen av en lämplig placeringsort är färdig i början av oktober.
I den regionaliseringsutredning som färdigställdes i januari förelogs det att delar av jordbruksministeriets och informationstjänstcentralens uppgifter flyttas till ett regionalt verksamhetsställe utanför huvudstadsregionen.
Den stegvisa regionaliseringens slutmål kunde enligt den gjorda utredningen vara ett nytt, centralt ämbetsverk för jordbruksförvaltning utanför Helsingforsregionen.
Frågan om hur den svenskspråkiga servicen kommer att tryggas om delar av ministeriet utlokaliseras till en helt finskspråkig ort förblir obesvarad.
- Principen är naturligtvis den att finlandssvenskarna ska ha rätt att bli betjänade på sitt modersmål, säger minister Jari Koskinen.
Om ministeriets planer förverkligas kommer det nya ämbetsverket att påbörja verksamheten åren 2004-2005. De två därpå följande åren skulle verksamheten ytterligare utvidgas. Under innevarande år genomför ministeriet en personalundersökning för att kartlägga personalens intresse att flytta till föreslagna orter.
Principen är att regionaliseringen ska baseras på frivillighet. Dessutom ska arbetsuppgifterna, arbetsförhållandena och personalens uppgifter granskas.
- Regionaliseringen handlar inte enbart om att flytta på folk. Det är meningen att vi ska fundera på hur vi arbetar också, säger ministern.
I regionaliseringsutredningen föreslås att uppgifterna som utlokaliseras i första hand skulle vara sådana som lämpar sig för distansarbete och inte kräver intensiv daglig kontakt med ministeriet eller andra instanser som verkar i huvudstadsregionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab