Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.3.2003 / LF
Ansvarsfrågor kan fördröja frigivningen av gengrödor
Debatten om gengrödor har igen flammat upp i EU. Nu handlar det om ansvarsproblemen kring separationen av konventionella odlingar och gengrödor. EU-blockaden mot gengrödor hävs tidigast i höst.
Samexistensen mellan gengrödor och konventionella odlingar är ett nytt problem som driver EU:s GMO-motståndare till barrikaderna. Miljöorganisationerna hävdar att det inte går att odla gengrödor sida vid sida med odlingar av grödor som har förädlats med traditionella metoder.
Man varnar för att pollen sprids med vinden och förorsakar korspollination. Inom en kort tid riskerar stora arealer att kontamineras av gengrödor. Ekologisk odling är omöjlig i en GMO-omgivning understryker miljöorganisationerna och hänvisar till samexistensproblem i USA och Kanada.
En möjlighet att undvika krockar är GMO-fria zoner och buffertzoner mellan odlingarna. Men EU kommer inte att stöda några skyddszoner, säger agrarkommissionär Franz Fischler. Odlare som vill skydda sina åkrar från gentekniskt inflytande måste möjligen själva stå för kostnaderna.
EU-kommissionen pockar på en snar lösning. Den 24 april arrangeras en diskussion kring problemet med representanter för lantbruk, industri och konsumentskydd. Därefter ska nya direktiv utarbetas, som emellertid inte ska resultera i en EU-lag.
Också EU:s miljöministrar diskuterade den gröna gentekniken vid sitt möte denna vecka. En bred majoritet av ministrarna ansåg att nya tillstånd för gengrödor inte kan beviljas innan ansvarsfrågorna är lösta och lagstiftningen om märkning och spårning träder i kraft.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab