Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.3.2003 / LF
EU negativt till positivlista för djurfoder
Med anledning av den senaste foderskandalen i Tyskland har lantbruksminister Renate Künast igen krävt en EU-positivlista för djurfoder. Listan skulle säkerställa att fodertillverkarna endast använder ingredienser som uttryckligen är tillåtna. Men EU-kommissionen anser att listan skulle bli svår att administrera och avvisar förslaget.
EU:s kommissionär för hälsa och konsumentskydd, David Byrne, har tidigare planerat ett strängare tillståndsförfarande för ingredienser i djurfoder. Enligt en studie skulle systemet emellertid bli alltför komplicerat att genomföra i praktiken.
I stället för en central positivlista satsar EU-kommissionen på strängare kontroller i medlemsländerna. Kommissionen lade nyligen fram ett förslag som gör det möjligt att bestraffa medlemsländer som inte håller en kontrollstandard som motsvarar EU-ländernas nivå.
Byrne uppges emellertid vara redo att utvidga EU-förteckningen över uttryckligen förbjudna foderråvaror. Enligt den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung ska Byrne lägga förslaget på bordet i slutet av mars eller i början av april.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab