Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.3.2003 / LF
EU hotar med sanktioner om USA inte följer WTO-regler
EU:s handelskommissionär Pascal Lamy manade på måndagen den amerikanska regeringen att rätta sig efter WTO-reglerna för exportsubventioner. Om inte, hotar EU att verkställa de handelssanktioner som WTO senaste augusti gav klartecken för.
Lamy träffade på måndagen USA:s WTO-chefsförhandlare Robert Zoellick för att diskutera de akuta problemen i handelsrelationerna mellan USA och EU. Lamy krävde att USA intensifierar lagstiftningen med målet att avskaffa skattelättnaderna för USA-exportörer.
Lamy har nyligen utarbetat en förteckning över importprodukter från USA som kunde beläggas med strafftullar till ett värde av 4,043 miljarder dollar. I ett beslut från augusti 2002 ger WTO den europeiska unionen rätt att införa tullarna som en sanktion mot de otillåtna amerikanska exportsubventionerna.
Förteckningen omfattar allt från citroner, spannmål och textilier till stålprodukter. EU har emellertid inte använt sig av sanktionsmöjligheten. Lamy uppgav att EU hittills har avstått från att hämnas. Men situationen kommer inte att tolereras länge till. EU inväntar konkreta åtgärder från USA, tillade Lamy.
Enligt Lamy har EU ännu inte satt ut någon frist för USA. Kommissionären uppgav sig förstå att kongressen måste få tid på sig att genomföra lagändringarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab