Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.3.2003 / LF
WTO-förhandlingar stampar på stället
Förhandlingarna i Genève om ett WTO-avtal har kört fast. Parterna visar inga tecken på att röra sig från sina positioner medan tiden börjar löpa ut. Senast i slutet av mars borde de 145 medlemsländerna nå enighet om ramarna för en kompromisslösning.
Sedan parterna för några veckor förkastade WTO-förhandlingschefen Stuart Harbinsons kompromissförslag har läget varit låst. Harbinson uppger att han arbetar på en ny kompromiss, men klagar över att spelrummet inte tillåter några större manövrer. Därtill står parterna för långt från varandra.
Förhandlingarna över exportsubventioner, marknadstillträde och interna stöd inom lantbruket har dragit betydligt längre ut på tiden än väntat. Harbinson har nu vädjat till delegationerna att förhandla sinsemellan för att söka gemensamma lösningar. Han hoppas att de lyckta dörrarnas taktik ska främja flexibiliteten.
Harbinson väntas komma med ett andra kompromissförslag i medlet av mars. Hur det ska gestalta sig vill ingen ännu spekulera om. Lantbruket spelar en central roll för framstegen i den s.k. Doha-rundan.
I september samlas WTO-ländernas handelsministrar till ett toppmöte i Cancun, Mexiko, för att bereda vägen för ett avtal. Enligt världsbanken har ett nytt WTO-avtal en avgörande betydelse för världsekonomins utveckling.
Mot bakgrunden av dagens förhandlingsläge anser flera bedömare att mötet i Cancun riskerar att sluta i ett fiasko.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab