Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.3.2003 08:11:46 / Agrolink
Fortsatt nationellt stöd till södra Finland

Jord- och skogsbruksministeriets bakgrundsutredningar om det nationella stödet till södra Finland är klara. Ministeriet kommer på basen av utredningarna att utarbeta ett detaljerat förslag till ett fortsatt stödprogram. Förslaget skall ännu diskuteras tillsammans med producentorganisationerna. Syftet med det fortsatta nationella stödet är att få till stånd ett förhandlingsresultat med kommissionen i god tid före slutet av år 2003. Därigenom skulle jordbrukarna inte behöva sväva i ovisshet om beslutet.

Stöd för husdjursskötsel, växthusodling och lagring av trädgårdsprodukter utbetalas i enlighet med anslutningsavtalets artikel 141. Artikeln är ett viktigt resultat av de förhandlingar som förts inom ramen för anslutningavtalet. Artikeln möjliggör en utbetalning av nationella stöd om Finlands jordbruk som en följd av anslutningen hamnar i allvarliga svårigheter efter att andra nationella och till EU:s politik hörande åtgärder genomförts.

Före de förhandlingar som förs just nu har Finland två gånger tidigare förhandlat med kommissionen om nationellt stöd till södra Finland i enlighet med artikel 141, nämligen åren 1996 och 1999. Förhandlingsrundan år 1999 resulterade i ett avtal om en gradvis sänkning av det direkta inkomststödet till husdjursskötseln, växthusodlingen och lagringen av trädgårdsprodukter för åren 2000-2003. Ett resultat av förhandlingarna var också möjligheten att bevilja förhöjda investeringsstöd till slutet av år 2003. Samtidigt konstaterade kommissionen att det nationella stödet för växtodling och stödet för utarbetandet av kvalitetssystem skall fortsätta i enlighet med det avtal som gjordes år 1996.

För förberedelserna inför förhandlingarna om ett fortsatt nationellt stöd till södra Finland tillsattes år 2001 en arbetsgrupp bestående av representanter för jord- och skogsbruksministeriet, finansministeriet, MTT forskningscentralen samt lantbruksproducenternas centralorganisationer. Arbetsgruppen har utarbetat och tillställt kommissionen motiveringspromemorior som behandlar det kommande stödprogrammet. Promemoriorna behandlar bl.a. artikel 141 och bakgrunden till artikeln, lantbrukets inkomst- och strukturutveckling i södra Finland, lantbrukets samhälleliga betydelse samt de effekter en reform av den gemensamma lantbrukspolitiken skulle få för det finländska lantbruket. MTT forskningscentralen utarbetar dessutom en rapport om effekterna av stödprogrammet. Rapporten tillställs kommissionen i början av april.

Arbetsgruppen har utformat de principiella riktlinjerna för det kommande stödprogrammet och målsättningarna har godkänts av regeringens EU-ministerutskott vid möten 9.7.2002 och 20.9.2002. De principiella riktlinjerna är följande:

1. Stödprogrammets rättsliga grunder bör fortfarande baseras på anslutningsavtalets artikel 141 2. Stödprogrammet bör tillämpas i stödområdena A och B 3. Stödprogrammets stödformer bör vara desamma som under den nuvarande programperioden 4. Stödprogrammet bör vara långsiktigt 5. Betalningsfullmakterna för det nationella stödet till södra Finland bör höjas 6. Betalningsfullmakternas nivå är stabil från och med år 2004


Närmare information lämnas av:
lantbruksrådet Matti Hannula, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 2730 ministerns specialrådgivare Elina Ussa, tel. 050 528 6681
 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab