Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.3.2003 07:59:57 / Agrolink
Åtta professurer för landsbygdsforskning

Jord- och skogsbruksministeriet har beslutat att delfinansiera åtta professurer i landsbygdsforskning. Professurerna inrättas i forskningsinstitut som bedriver en landsbygdsinriktad samhällelig och humanistisk forskning. Beslutet baseras på helhetsprogrammet ”Landsbygd för människor” samt på det förberedelsearbete som gjorts inom landsbygdspolitikens samarbetsgrupp (YTR) och de aktuella forskningsinstituten.

Jord- och skogsbruksministeriet beviljar delfinansiering till ett belopp av 126 200 euro för varje professur för åren 2003-2008. Ministeriet förutsätter att befattningsbeskrivningarna för professurerna är fastställda och att finansieringen för hela 5-årsperioden är ordnad. Jord- och skogsbruksministeriets finansieringsandel, något över en miljon euro, utgör ca en fjärdedel av den totala finansieringen.

Sex forskningsinstitut har redan utarbetat planer som uppfyller de villkor som jord- och skogsbruksministeriet fastställt för sin delfinansiering och två institut är som bäst sysselsatta med att bereda projektet. De nämnda sex professurerna är: · Vasa universitet, samhällsvetenskapliga fakulteten, regionalvetenskapliga institutionen. Professor i regionalvetenskap. Undervisnings- och forskningsområde: landsbygdspolitik och strategisk landsbygdsutveckling. Professor Hannu Katajamäki tillträdde tjänsten 1.1.2003. · Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT, enheten för ekonomisk forskning. Professor i landsbygdspolitik. Arbetsfält: undersökning av landsbygdens företagsverksamhet, serviceutbud och bosättning samt tillämpliga politiska styrmedel. Tjänsten kommer att besättas inom kort. · Jyväskylä universitet, Chydenius-institutet i Karleby. Professor i landsbygdsforskning, specialiseringsområde kultur.

Ifrågavarande professur har inrättats och befattningen torde besättas senast hösten 2003. · Joensuu universitet, geografiska institutionen. Professor i landsbygdsforskning. Arbetsfält: samhällsvetenskaplig landsbygdsforskning med inriktning på frågor som gäller landsbygden och perifera områden och samhällen (inkl. glesbygdsområden). Befattningen håller på att inrättas och befattningshavaren tillträder tjänsten år 2003. · Helsingfors universitet, statsvetenskapliga fakulteten. Landsbygdens forsknings- och utbildningsinstitut, enheten i S:t Michel. Professor i landsbygdsforskning. Arbetsfält: samhällsvetenskaplig landsbygdsforskning, i synnerhet landsbygdsinvånarnas och -samfundens verksamhet, interaktion och välfärd. Befattningen håller på att inrättas och befattningshavaren tillträder tjänsten år 2003. · Helsingfors universitet, agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten, institutionen för ekonomi. Professor i landsbygdsföretagsamhet. Arbetsfält: företagsamhet, i synnerhet affärsverksamhetskompetens som befrämjar landsbygdens utveckling granskad ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Befattningen besätts år 2003 och mandatperioden inleds i början av år 2004.

Landsbygdsforskningen har sedan mitten av 1980-talet fått en allt större betydelse. Idag finns det 15 enheter för landsbygdsforskning i landet. Jord- och skogsbruksministeriet har finansierat landsbygdsforskningen i flera år och varje år färdigställs några doktorsavhandlingar inom området. Landsbygdsforskarna träffas ett par gånger om året och forskarna i branschen har en egen förening, Maaseudun uusi aika, som ger ut en tidskrift som behandlar landsbygdsforskning och –politik. De mångvetenskapliga landsbygdsstudierna Rural Studies har kommit igång, men en undervisning och handledning på högre nivå har hittills saknats och detta har försvårat en långsiktig utveckling i branschen.


Närmare information lämnas av:
landsbygdsrådet, generalsekreterare för Landsbygdspolitikens samarbetsgrupp Eero Uusitalo, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 4520 eller 040-541 9916 överinspektör Kirsi Viljanen, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 2506 eller 0400- 437 622


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab