Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.2.2003 / LF
Motti-simulatorn förutspår framtida gallringsbehov
Snart är det möjligt för en och var att spå sin skogs framtid. Kristian Karlsson från Skogsforskningsinstitutet i Kannus presenterade Motti-simulatorn, ett dataprogram i utveckling, under en skolningsdag för skogsfackmän i Vasa.
- Än så länge är programmet en prototyp. Det arbetades fram för att vi inom forskningen effektivt ska kunna hantera all information.
Karlsson räknar med att programmet om ungefär ett år ska finnas tillgängligt för allmänheten. Kostnadsfritt, är det tänkt.
Någon siare på lösa grunder är Motti inte. Allt den kan berätta grundar sig på forskningsresultat. Än så länge är det främst gallring användaren kan få råd om. Genom att välja olika alternativ i skogens skötsel kan Motti ge tillväxtprognoser och berätta om framtida utveckling och produktion.
Frågor om hur olika gallringsstyrka påverkar ett bestånd kan Motti hjälpa till att ge svar på. Tvekar en skogsägare mellan att gallra få gånger med större uttag eller att sköta skogen med hjälp av många lättare gallringar, kan de alternativen matas in i programmet. Med hjälp av simuleringen kan utvecklingen på basen av alternativen ses och gallringsstyrkan väljas.
Lönsamheten på lång sikt är alltid ett frågetecken för skogsägaren. Motti-simulatorn kan utgående från tillväxtprognoserna ge en hel del information i lönsamhetsfrågor. Både virkesintäkter och avverkningskostnader kan fås fram.
Programmet utvecklas, och tanken är att skogens hela omloppstid ska kunna simuleras enligt olika skötselalternativ. Förutom gallringsstyrka och -tidpunkt ska olika alternativ vid förnyelse kunna testas med hjälp av datorn. Gödslingens och dikningens effekter på skogen ska programmet också kunna berätta om.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab