Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
28.2.2003 / LF
WTO-reformförslag attackeras från alla håll
De pågående lantbruksförhandlingarna inom WTO-rundan är inne i ett kritiskt skede. Tidtabellen är knapp, men åsikterna förefaller omöjliga att jämka samman. EU-kommissionär Franz Fischler räknar med svåra förhandlingar in i det sista, men ger ändå inte upp hoppet om en principiell överenskommelse före utgången av mars.
Fischler är framför allt missnöjd med WTO-förhandlingschefen Stuart Harbinsons utkast till medlingsförslag. EU:s lantbruksministrar diskuterade förslaget vid sitt senaste möte och var lika kritiska.
Med undantag för Sveriges lantbruksminister Ann-Christin Nykvist avvisade EU-ministrarna kategoriskt Harbinsons papper. Den svenska regeringen anser att frihandel är eftersträvansvärt. Men också liberala Sverige kräver mer balans i förslaget.
Ministrarna reagerade skarpt mot Harbinsons förslag att kraftigt skära i direktstöden. Det tolkades av många delegationer som ett frontalangrepp mot det europeiska lantbruket. Ministrarna anser att WTO-förslaget är orättvist mot EU, samtidigt som det tillåter USA att fortsätta med sin protektionistiska lantbruks- och handelspolitik.
Fischler efterlyser ett kompromissförslag som är med balanserat än det första, och som i högre grad beaktar utvecklingsländernas och EU:s ståndpunkter. Enligt Fischler är det nödvändigt att nå en lösning om ramarna till ett nytt WTO-avtal innan tidsfristen löper ut den 31 mars.
Men det är inte bara EU som kritiserar WTO-förslaget. Det avvisas av praktiskt taget alla WTO-länder - av olika orsaker. USA anser att kompromissen inte går långt nog för att säkerställa de reformer som behövs. De liberala Cairnsländerna vill inte veta av några subventioner. Nya WTO-länder som Kroatien, Georgien och Jordanien anser att de redan har gjort stora uppoffringar i samband med inträdet i organisationen. De har inte råd med nya eftergifter.
Stora utvecklingsländer som Indien klagar över att WTO tvingar dem att sänka sina importtullar utan att de rika ländernas subventioner berörs i samma omfattning. Följden är att livsmedel dumpas på deras marknader under självkostnadspriset, vilket konkurrerar ut det inhemska lantbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab