|
28.2.2003 / LF
Trögt för gengrödor trots nya regler
Samexistensen mellan gengrödor och konventionella grödor kan bli ett nytt hinder för att upphäva det europeiska GMO-stoppet. Flera länder uttrycker oro över att gengrödor ska sprida sig till konventionella eller ekologiska odlingar. Före 2004 är knappast någon uppmjukning av genblockaden att vänta.
EU-kommissionen har satt stort hopp till att de nya reglerna för märkning och spårning av gengrödor ska häva den flera år långa GMO-blockaden. De sex länder som håller fast vid blockaden har satt reglerna som villkor för att stoppet hävs. Reglerna är de strängaste i hela världen.
Men först måste ett nytt problem klaras upp. Flera EU-länder oroar sig för vad som händer om gengrödor och konventionella grödor odlas sida vid sida. I synnerhet miljöorganisationerna varnar för att GMO-grödor sprider sig till konventionella fält med korspollination som följd.
EU:s lantbruksministrar diskuterade den ömtåliga frågan under sitt senaste möte. Det framgick att flera länder oroar sig över samexistensen. Italien kräver att frågan måste lösas innan tillstånd för nya gengrödor ges.
Övriga länder ville inte gå lika långt. Tysklands lantbruksminister Renate Künast sade att vägen är fri för nya tillstånd så snart reglerna för märkning och spårning träder i kraft. Därutöver bör problemet med samexistensen lösas inom detta år.
Tyskland vill att ansvarsfrågorna klargörs innan gengrödorna släpps fria. Skuldfrågan måste utredas i fall där gengrödor från en GMO-odling hamnar på grannens konventionella eller ekologiska odlingar med ekonomiska konsekvenser som följd, lyder den tyska ståndpunkten.
Också Österrike lät förstå att blockaden fortsätter tills de olösta frågorna är uppklarade och de nya reglerna träder i kraft.
EU-kommissionär Franz Fischler ställde i utsikt ett diskussionsunderlag kring frågan om samexistensen. Papperet ska vara färdigt i början av mars. Fischler underströk att EU måste samarbeta på allvar för att nå en lösning i den ömtåliga frågan. Han utlovade att utlysa en rundabordskonferens i slutet av april.
Länder som är positiva till gengrödor uttryckte i sin tur oro över att EU igen förlorar tid. Finland och Sverige vill skynda på beredningen av den nya lagstiftningen så att reglerna snabbt ska kunna godkännas.
|
|