|
28.2.2003 / LF
Aminosyror kan ersätta proteinfodret i framtiden
Aminosyrornas inverkan på kornas mjölkproduktion bekräftas av Mikko Korhonen vid forskningscentralen MTT. Doktorsavhandlingen bekräftar de tidigare forskningsresultaten att histidin är den aminosyra som först begränsar mjölkproduktionen då korna matas med ensilage och fodersäd. Vilken aminosyra som näst efter histidin påverkar mjölkproduktionen kommer Mikko Korhonen inte fram till.
Det centrala målet i utfodringen av kor är att öka halten aminosyror som kon kan tillgodogöra sig. Enligt undersökningen härstammar 60-75 procent av aminosyrorna i vommen från mikrobprotein, vars aminosyrekonsistens är rätt stabil.
Juvrets mjölkavsöndrande celler använder aminosyrorna flexibelt, formar om dem vid behov och använder dem också för att producera energi och laktos. Då sammansättningen av aminosyrorna i protein som absorberas ändras så att den bättre motsvarar djurets behov ökar mjölkproduktionen.
Proteinfoder ökar flödet av foderprotein i vommen, så med valet av foder påverkas både mängden aminosyror och deras inbördes förhållande. Den positiva inverkan rypsbaserade foder har på mjölkproduktionen förklaras i hög grad av den stora mängden histidin de innehåller.
I Mikko Korhonens experiment ökade ett par gram histidin direkt i kons tunntarm mjölkproduktionen lika mycket som att ersätta ett kilo korn med rypskross. Därmed innebär fokuserad aminosyrefodring ett bättre tillgodogörande av kväve i mjölkproduktionen.
- Om miljökraven ytterligare skärps kan optimeringen av aminosyror i utfodringen erbjuda en möjlighet att minska på kväveöverskottet, tror Mikko Korhonen.
Då proteinfoder är dyrare än säd medför ett minskat behov av proteinfoder också en ekonomisk vinst. Framtidens miljöpolitiska beslut samt förhållandet mellan foderpris och mjölkpris avgör om enskilda aminosyror kommer att börja tillsättas i fodret. Dessutom saknas det i dag en produktion av histidin som lämpar sig för foder och är skyddad från vomnedbrytning.
Mikko Korhonens avhandling "Amino Acid Supply and Metabolism in Relation to Lactational Performance of Dairy Cows Fed Grass Silage Based Diets" läggs fram den 7 mars vid Helsingfors universitet.
|
|