Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
27.2.2003 08:08:48 / Agrolink
Rätten att utfärda fiskeförbud utvidgas

Grunderna för förbud av allmän fiskerätt som regleras i lagen om fiske ändras så, att förbud mot mete, pilkning och spöfiske kan utfärdas för att trygga ett ekonomiskt lönsamt utnyttjande av fisk- eller kräftbestånd som utplanterats i kommersiellt eller annat särskilt syfte. Ändringarna träder i kraft 1.3.2003. Lagen skall stadfästas av republikens president fredagen den 21.2.

En förutsättning för att få utfärda förbud i ovannämnda fall är att avsevärda utplanteringar av fisk eller kräftor görs i fiskevattnet för fisketurism eller annan kommersiell fiskeverksamhet.

Att införa fiskeförbud är också möjligt då fisk av fångststorlek inte utplanteras i ekonomiskt vinstsyfte utan för fisketävlingar eller för att främja fritidsfiske. Fiskarna som utplanteras kan vara insjööring, regnbågsforell, gös eller någon annan värdefull fiskart som i praktiken utplanteras i fångststorlek då avsikten är att garantera fångsten för fisketurister, i fisketävlingar eller för ungdomars fiskehobby. Fiskeförbudet erhålls vanligtvis genom att vattenområdets ägare eller fiskerättens innehavare ansöker om det.

Tryggandet av utplanteringen av fisk av fångststorlek främjar fisketurismen och hjälper att bevara existerande fisketurismmål. I vårt land finns för närvarande cirka 300 fisketurismmål som fungerar enligt principen ’utplantera och fiska’. Typiskt för verksamheten är att arrangören strävar efter att garantera en så gott som säker fångst för fiskarna genom att utplantera stora mängder fisk.

Närmare information lämnas av:
fiskeriråd Pentti Munne, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53372 äldre regeringssekreterare Ritva Torvinen, jord- och skogsbruksministeriet,tfn (09) 160 52283


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab