Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
21.2.2003 / LF
Producentpriserna sjönk under år 2002
Enligt Statistikcentralen sjönk producentpriserna inom lantbruket med 2 procent under senaste år. Om pälsproduktionen inte räknas med var nedgången 0,3 procent. Sänkningen beror främst på att priserna för animalieprodukter sjönk med 3,4 procent. Om man inte beaktar pälsproduktionen var sänkningen en procent. Priset på nöt- och svinkött sjönk med 8,5 procent.
Priset på nötkött sjönk under hela senaste år, medan nedgången för svinpriserna började på våren. Priset på fjäderfäkött steg med 2,8 procent. Producentpriset på mjölk steg med 2,6 procent och priset på hönsägg med 14,8 procent.
Priserna på växtodlingsprodukter steg med jämnt en procent, vilket berodde på höjda priser för rotfrukter, grönsaker och prydnadsväxter. Spannmålspriset sjönk med 3,1 procent. Priset på vete hölls sig nästan på samma nivå som året tidigare, medan priset på havre sjönk med nästan 5 procent och kornets pris med 3,5 procent.
Inköpspriserna för produktionsredskapen inom jordbruket steg senaste år med i medeltal 0,3 procent. Priserna för maskiner och inredning steg med 2,9 procent och byggnadsinvesteringarna med 2,1 procent.
Produktionsförnödenheter och tjänster blev en halv procent billigare, vilket främst berodde på att brännoljan och gödselmedlen blev billigare. Energipriset sjönk med 3,5 procent, medan foderpriserna höll sig på samma nivå under året. Servicen av maskiner blev nästan 5 procent dyrare, medan underhåll och reparationer av byggnader blev 2 procent dyrare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab