Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.2.2003 / LF
Kvothandel och referensperioder i EU:s mellanreform bekymrar riksdagsutskott
Handel med mjölkkvoter och med stödrättigheter är några av de punkter i EU-kommissionens förslag till mellanreform av den gemensamma jordbrukspolitiken, som riksdagens jord- och skogsbruksutskott fäster speciell uppmärksamhet vid i sitt utlåtande om statsrådets skrivelse till riksdagen. LF skrev om statsrådets skrivelse i förra veckans nummer.
I sitt utlåtande förutsätter jord- och skogsbruksutskottet att nationella åtgärder genast vidtas för att förhindra en prishöjning på mjölkkvoterna i den kvothandel som pågår mellan producenterna fram till den sista mars nästa år. Den kvotmängd som producenten innehar den dagen avgör hur stor stödrätten blir, om kommissionens förslag godkänns.
Utskottet anser också den föreslagna handeln med stödrättigheter som problematisk och vill att spekulation med stödrättigheter förhindras.
- Stödrättigheter får inte bli en handelsvara som leder till att kapital flyttas från gårdar i utveckling till sådana som håller på att sluta med lantbruk, säger utskottet i sitt utlåtande. Speciellt viktigt är det att stödsystemet tryggar och främjar gårdarnas generationsväxling.
Utskottet framhäver vidare att den referensperiod som kommissionen föreslår som beräkningsgrund för det framtida stödet är problematisk speciellt för nötköttsproduktionen. Stödet ska ju enligt kommissionens förslag räknas ut på basen av ett medeltal av det antal hektar och djur som fått stöd under perioden 2000-2002.
Men Agenda 2000 ledde till att en betydande strukturutveckling inleddes inom nötköttsproduktionen, säger utskottet. På de gårdar som är i omvandlingsskedet uppnår produktionen full nivå först under det här året. För gårdar som investerat och ändrat produktionsinriktning vore det därför viktigt att referensperioden gäller också 2003. Utskottet anser vidare att perioden borde vara två år enligt producentens eget val.
Även i övrigt vill jord- och skogsbruksutskottet att det ska finnas regler som tryggar situationen för gårdar som utvidgat eller ändrat produktionsinriktning.
Bland övriga frågor som utskottet vill fästa uppmärksamhet vid är övervakningen av det stödsystem som kommissionen föreslår. Riksdagens jord- och skogsbruksutskott håller inte med kommissionen om att stödsystemen i den gemensamma jordbrukspolitiken skulle förenklas.
Utskottet framhåller också det faktum att de nationella stöden, miljöstödet och LFA-stödet är utanför det nya stödsystemet och därför kommer att övervakas på samma sätt som hittills.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab