|
21.2.2003 / LF
Efterfrågan på tallmassaved och rötskadad gran är bara tillfällig
- Den efterfrågan som uppstått på tallmassaved och rötskadad gran beror på isläget i Finska viken, hävdar revirforstmästare Ragnar Gartz vid Södra skogsreviret. Det betyder också att cellulosafabrikernas råvarubrist är rent tillfällig, tyvärr. När isen lossar tar efterfrågan slut igen.
Till sin förvåning har många skogsägare märkt att cellulosaindustrin är ute efter tallmassaved och rötskadad gran. Detta trots att det annars råder ett så gott som kroniskt överutbud av varan. Men tyvärr, efterfrågan beror inte på att vi inte skulle ha hur mycket som helst av varan i våra skogar. Det är helt andra orsaker som ligger bakom:
- I massmedierna har man talat mycket om att isläget i Finska viken försvårar oljetransporterna, men det är minst lika svårt för virkestransporterna, kommenterar Ragnar Gartz. Den del av virkesförsörjningen som bygger på virkesimport över Finska viken fungerar alltså inte så som man räknat med. En stor del av den massaved, som industrin importerar, kommer via Finska viken, till exempel från Ryssland och Baltikum.
Förra veckan skärptes kraven på fartyg som rör sig öster om Helsingfors. Minimikravet är nu isklass 1 A, och de flesta av de fartyg som transporterar trävaror ligger under den klassen.
Det är bara en bråkdel av den kalkylerade mängden som man kan frakta med fartyg som fyller kraven. Färden i den tjocka isen är mycket långsam och därmed också kostsam. Dessutom ökar kostnaderna ytterligare på grund av lotsavgifterna.
- Det är naturligtvis positivt just nu för skogsägaren att det finns efterfrågan på virke, men nackdelen är att importvirket - som industrin ju redan har köpt - helt säkert kommer att hopa sig vid fabrikerna när isen har gått, varnar Ragnar Gartz. Då finns det knappast något intresse att köpa inhemsk tallmassaved eller rötskadad gran längre.
Den situation som nu råder torde vara ett tillräckligt tydligt vittnesbörd för aktörerna på marknaden, om hur sårbar sådan virkesförsörjning, som baserar sig på importvirke, är.
Trots att det importerade virket kan vara billigare än det inhemska, när man köper det, kan de slutliga kostnaderna stiga rejält om leveransen sker under en ogynnsam period.
- Det hjälper inte den fabrik, som nu är utan virke, att det kommer att finnas överflöd av varan efter några månader. Det är nu upp till var och en av skogsägarna att överväga om hon eller han vill vara med om att stöda och öka industrins anskaffning av importvirke genom att leverera extra volymer av virke nu, säger Ragnar Gartz.
|
|