Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
14.2.2003 / LF
Elektronisk anmälan om avverkning möjlig nästa år
Efter nästa årsskifte går det att göra den obligatoriska förhandsanmälan om planerad skogsavverkning via Internet till Skogscentralen. Av anmälaren krävs datasystemet SilvaGIS. Det traditionella anmälningssättet, det vill säga i pappersformat per post, är i bruk parallellt med det nya elektroniska systemet.
På Kustens skogscentral är man entusiastisk, och ser den nya tekniken som arbetssparande. - Verksamheten förenhetligas och vi kan ha kund- och skogsuppgifter i samma systemhelhet, säger ADB-chef Henry Schneider.
Henry Schneider berättar att han känner till bara två föreningar i Svenskfinland som tills vidare har det fordrade datasystemet, till skillnad från finskspråkigt håll där över 80 procent använder SilvaGIS. Han tror att en orsak till avsaknaden av det krävda systemet just i Svenskfinland är att programmen inte till alla delar finns på svenska.
I praktiken går den elektroniska överföringen till så att anmälaren på förhand ingår ett kontrakt med Skogscentralen. Anmälan skickas sedan i ett överenskommet format till Skogscentralens dator, som automatiskt kvitterar anmälan som mottagen om alla obligatoriska uppgifter finns med. Innehållet i den elektroniska anmälan är den samma som för anmälan i blankettform, det vill säga det som står i skogslagen.
Elektronisk anmälan behandlas på samma sätt som anmälan i pappersformat. Skillnaden är att den som behandlar den elektroniska anmälan får uppgifterna direkt på dataskärmen. Skogscentralen har planer på att utveckla sina nättjänster ytterligare.
- Till de idéer vi har hör att man kunde se sin egen skogsbruksplan direkt på Internet, men den idén har inte ännu utvecklats till en konkret plan, berättar Henry Schneider.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab