Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
11.2.2003 /
LPA: Ny områdesindelning för lantbrukarnas avbytarenheter

Det kommer att finnas cirka 120 lokala enheter inom avbytarservicen för lantbruksföretagare. Nu är enheterna 218, men områdena sammanslås till större enheter räknat från ingången av 2004. Avbytarservice ordnas nu och i framtiden inom 420 kommuner.

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA), som samordnar förvaltningen av avbytarservicen, har nu skickat ett meddelande om de nya lokala enheterna till de kommuner som sköter enheterna. Avtal kommer att ingås mellan LPA och de nya lokala enheterna under innevarande år.

Under fjolåret fördes förhandlingar lokalt om den nya områdesindelningen. I förhandlingarna deltog företrädare för bland annat kommunerna, de anställda inom avbytarservicen och lantbruksföretagarna.

De nya områdena presenteras på LPA:s hemsida www.lpa.fi

De lokala enheterna och sammanslagningen har varit föremål för ett stort intresse, och inom ramen för utvecklingsfrågan har ett mångskiftande samarbete idkats såväl områdesvis som mellan kommunerna och LPA. Företrädarna för LPA önskar tacka olika instanser för samarbetet.

LPA har skickat ett meddelande om de nya enheterna till alla kommuner som ordnar avbytarservice. En modell för uppdragsavtal och en tillhörande verkställighetsplan skickas bara till de framtida avtalsparterna. Kommunala arbetsmarknadsverket informerar särskilt om överföringen av personal.

Större enheter är flexiblare i överraskande situationer

Enligt utvecklingsmålen bör varje lokal enhet ha bättre förutsättningar än nu att säkerställa en hög nivå på den lagstadgade avbytarservicen för lantbruksföretagare flera år framöver. Kunderna hos avbytarservicen är företagare som idkar kreatursskötsel, och de minskar stadigt till antalet.

Av de lokala enheterna är 81 sådana som redan nu uppfyller de mål som ställts upp av social- och hälsovårdsministeriet arbetsgrupp för utvecklande av lantbrukets avbytarservice. För 11 enheters del har man på grund av de lokala förhållandena, exempelvis i skärgården och i Lappland, varit tvungen att göra avkall på storlekskraven.

Tidsbestämda avtal på 1 - 2 år kommer av olika skäl att ingås med 25 sådana kommuner som nu sköter avbytarservicen. I tre fall är omfattningen av enhetens område klar men är det ännu inte avgjort vilken kommun som skall sköta området.

Oftast kommer antalet företagare som anlitar avbytarservicen att ligga mellan 300 och 600 i de lokala enheter där uppdragsavtalet ingås tills vidare. I de största lokala enheterna kan kunderna dock uppgå till 1000 företagare. Med antalet avbytta dagar som måttstock blir det 10 000 - 37 000 dagar i de enheter där avtalet ingås tills vidare. Antalet avbytarårsverken varierar från 40 till närmare 200.

Samma principer för områdesindelningen i hela Finland

LPA:s styrelse har beslutat om de allmänna principerna för områdesindelningen. Enligt dem skall området för varje lokal enhet vara baserat på de naturliga regionala sambanden, såsom områdets infrastruktur, centralorter och ekonomiska regioner samt samarbetet mellan kommunerna.

Storleken av de lokala enheterna är sådan att man med den förvaltningspenning som betalas av statens medel kan bekosta åtminstone tre heltidsanställda i förvaltningsuppgifter samt de övriga kostnaderna för skötseln av enheten. Om något område enhälligt lägger fram ett förslag om en lokal enhet som täcker ett större område än nu och som motsvarar målsättningen ovan, kommer LPA att ingå avtal enligt förslaget.

Om det råder samförstånd om den lokala enhetens område men oenighet om vilken kommun som skall sköta området, kommer LPA att ingå avtal med den kommun som enligt tillgängliga uppgifter anses ha de bästa förutsättningarna för en högklassig verksamhet. Inom sådana områden där förutsättningar saknas för att åstadkomma en lokal enhet som motsvarar målsättningen kan man i undantagsfall också avtala om en mindre enhet.

För att underlätta övergången till större enheter kan LPA från fall till fall överväga att ingå ett tidsbundet avtal där antalet avbytta dagar blir ungefär 5 000 - 10 000. Tidsbundna avtal kan ingås också i fråga om större enheter, om beredningen inom den ekonomiska regionen eller området kräver det.

YTTERLIGARE INFORMATION:

LANTBRUKSFÖRETAGARNAS PENSIONSANSTALT, tfn (09) 43 511
kontaktchef Astrid Blomgren, tfn (09) 435 1324, 050 591 2481


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab