Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
6.2.2003 / SLC
Avtal om friluftsleder nu officiellt
SLC, MTK, Suomen Latu och Finlands kommunförbund har ingått ett avtal om planering och förverkligande av friluftsleder. Avtalet undertecknades i samband med Suomen Latus 65 års jubileumsseminarium förra veckan.
Avtalet behandlar de principer som skall tillämpas vid planering och förverkligande av friluftsleder. Det behandlar inte ersättningar till markägarna, som behandlas skilt i ett avtal från år 2000 mellan SLC, MTK och Finlands kommunförbund.
Vissa huvudprinciper för planeringen av leder har slagits fast i avtalet. Utgångspunkten är att friluftsleder byggs endast då det finns ett verkligt behov av det. I avtalet konstateras att man bör främja anläggning av leder genom markplanering. När leder planeras skall markägare, turistföretagare och andra lokala aktörer informeras och tas med i planeringen ända från början.
Sådan service som stöder leden skall länkas till leden i mån av möjlighet och alla markägare skall behandlas likvärdigt. Avsikten med avtalet är också att ledens dragning planeras på ett ändamålsenligt sätt och att ledens tillgänglighet säkras.
Leden skall också förankras lokalt, sägs det i avtalet och man skall hålla kontakt med myndigheter och andra samarbetspartners om leden.
I avtalet finns också rekommendationer om vilket förfarande som skall tillämpas då leden förverkligas. Beroende på förhållandena rekommenderas olika förfaringssätt (avtal eller friluftsledsförrättning).
Andan i avtalet är att man i första hand strävar efter frivilliga, långvariga avtal. Då leden byggs rekommenderar man att lokal arbetskraft och lokala företagare prioriteras. Beträffande användning och underhåll av leden framhålls bl.a. att om markägare utsätts för oförutsedd, betydande olägenhet på grund av leden, skall han få ersättning för detta.
Det finns en lång tradition inom producentorganisationen att ingå rekommendationsavtal med olika parter. Avtalen ingås i syfte att minska olägenheterna som olika intrång på markanvändningen medför för markägarna.
SLC har följande avtal:
- Rekommendationsavtal om tele- och elledningar
- Rekommendationsavtal om ledningar som grävs ner i marken
- Avtal om friluftsleder
- Rekommendationsavtal om fordonsleder, övningsområden och begränsning av nyttjanderätten
- Rekommendation om bruksavgift på enskild väg
- Rekommendation om principer vid planering och förverkligande av friluftsleder
Dessutom har SLC tillsammans med MTK och Vägföreningen i Finland gett en rekommendation om hästsportleder. SLC och MTK har också gett en rekommendation om motorkälkleder.
Alla de här avtalen får man från landskapförbunden eller SLC. Vissa av dem finns också på SLC:s extranät (http://extra.slc.fi/), under ”Värt att veta”, ”Mark och miljö”.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab