|
24.1.2003 / LF
Tidtabellen för 141-förhandlingarna oroar NSP
Tidtabellen börjar bli knapp för 141-förhandlingarna om ett beslut om en fortsättning av stöden skall fås i god tid före årsskiftet. Det här oroar NSP:s styrelse.
På styrelsemötet i tisdags rapporterade Mikko Lassila som arbetar som koordinator för producentorganisationerna i södra Finland om läget i förhandlingarna. Enligt Mikko Lassila måste regeringen slå fast förhandlingsmålen någon gång i den senare delen av februari för att ha handlingskraft kvar före riksdagsvalen.
Om målen inte blir fastslagna då finns det en stor risk för att förhandlingarna skjuts på till efter semestrarna. Eftersom kommissionen håller sin semester i augusti kommer förhandlingarna i praktiken att förskjutas till september. Risken är i det fallet stor att stödsystemet inte hinner blir klart till årsskiftet.
Enligt Mikko Lassilas bedömning är det även möjligt att en överenskommelse om 141-stöden under förhandlingarnas gång kopplas till ett finländskt godkännande av kommissionens förslag till halvtidsöversyn. Speciellt viktigt är det ändå enligt Lassila att få till stånd ett långsiktigt stöd.
Lassila konstaterade att ett av de största problemen för 141-förhandlingarna är de breda tolkningsmöjligheterna som finns för själva innehållet i artikel 141 i Finlands anslutningsfördrag med EU.
Mikko Lassila konstaterade att stödfullmakterna i det nuvarande stödpaketet är för små, vilket ytterligare ökar på skillnaderna mellan de områden som får nordligt stöd och södra Finland.
Enligt Lassila ligger det även i det nordligare Finlands intresse att få till stånd en god lösning i 141-förhandlingarna, eftersom skillnaderna i stödnivåer mellan nord och syd annars blir för stora.
NSP har inte ännu slagit fast de konkreta målen för förhandlingarna, men följer riktlinjer som blev klara redan i höstas. Producenterna kräver nämligen att stödet måste bli långvarigt, med en fast stödnivå till skillnad från det nu gällande systemet med en avtagande stödnivå.
Enligt producenterna borde även betalningsfullmakterna höjas från den nivå som i dagens läge finns inom A- och B-områdena. Stödformerna måste även vara likartade som de stödformer som finns för det nordliga stödet.
|
|