Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.1.2003 / LF
EU-kommissionen kan inte hjälpa finländsk export av ekospannmål
- EU-kommissionen anser sig inte kunna göra något för att finländsk ekospannmål skall kunna komma in på Tysklands marknad, konstaterar Astrid Thors efter att hon nu fått kommissionens svar på sitt spörsmål om de tyska privata uppköparnas krav på så kallade ekocertifikat. Frågan hade ställts på basis av en artikel i LF.
I EU-förordningen om ekologisk produktion (2092/91) finns uppräknat vilka uppgifter som skall finnas att tillgå om ekoprodukter. Ett land får inte kräva mer än de uppgifter som anges i förordningen, men däremot har kommissionen inte möjlighet att hindra privata uppköpare från att kräva mer information. Man har på EU-nivå hittills inte heller velat standardisera certifikatet för man anser att det inte är nödvändigt på den inre marknaden.
Sedan frågan ställdes i december har det finländska livsmedelsverket förnyat sin övervakning. De finländska myndigheterna tror nu att de två olika intyg som nu skall utfärdas, kommer att underlätta exporten av den finländska ekospannmålen.
På EU-nivå diskuteras detta år ett utkast till en ny strategi för den ekologiska produktionen. I samband med den har flera länder efterlyst ändrade regler för märkningen av ekoprodukter, det vill säga en större enhetlighet för att handelshinder inte skall förekomma. Enligt jord- och skogsbruksministeriet kan man i detta fall jämföra EU med USA, där man tidigare mellan delstaterna hade samma situation som man nu har i EU.
I USA var man dock tvungen att införa en gemensam regel som innebar att minimikraven på märkning även var maximikrav; man fick alltså inte heller kräva utförligare märkning än minimikraven. Detta för att inte dolda handelshinder skulle uppstå.
- Det finns skäl att nu noggrant följa med hur ekostrategin utarbetas, konstaterar Astrid Thors.
Thors konstaterar även att det gäller att se till att inte användningen av det finländska Gott från Finland-märket förbjuds.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab