|
3.1.2003 / LF
Varierande julgranshandel
Det finns blandade erfarenheter bland julgranshandlarna efter säsongen. För några var det ett lyckat år, Det gäller kanske främst sådana som haft egna odlade granar och således kunnat anpassa utbudet litet efter behovet från dag till dag. De som försåg sig med stora mängder i god tid före säsongen hade sämre tur.
Efterfrågan på granar i parti var rätt livlig ännu i början av december, vilket tyder på optimistiska förväntningar, men den stannade plötsligt av det sista veckoslutet före julafton. Det fanns också många försäljare som hade ordentligt med granar med sig när de åkte hem litet efter middagstid på julaftonen.
Många hade alltså satt förväntningarna för högt och att handeln inte gick bättre gav anledning till en del frågetecken och spekulationer. Under november och början av december tydde många tecken ännu på en lyckad säsong: utbudet verkade inte särskilt stort, det blev tidigt kallt och snöigt i skog och mark, och granar syntes inte som vanligt på biltaken längs trafiklederna in till huvudstadsregionen.
Att det ändå inte blev så bra har antagligen flera orsaker: en kan vara att många stadsbor tog ut en lång ledighet och firade jul på annat hål, en annan kan vara att konsumenterna spenderade litet för mycket pengar i början av julruschen och tvingades lugna ner sig mot slutet. Således lär lördagen efter självständighetsdagen ha varit mycket livlig, men mot slutet av säsongen blev det i alla fall klart att tillväxten i julhandeln inte ökade lika mycket som väntat.
En tredje orsak kan vara den allt hårdare konkurrensen med importgranar från butikskedjorna, som kan köpa stora mängder till gynnsamma priser. Det är närmast Nordmannsgran från Danmark av medelmåttig kvalitet som det finns ett stort utbud av just nu. Dessutom kan konkurrensen från plastgranarna vara en orsak.
Eller så har många helt enkelt valt att vara utan gran, kanske på grund av fjolårets hårda köld som gjorde att många granar började barra ordentligt genast när de kom in.
|
|