Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
27.11.2002 08:06:51 / Agrolink
Selektivt laxfiske och effektivare säljakt

Utvecklingsgruppen för kustfiske av lax föreslår att yrkesfiskare skall få möjlighet att selektivt fiska utplanterad lax under nuvarande förbudstider. Arbetsgruppen föreslår dessutom att den mängd gråsäl som finns i finländska vatten skall minskas från nuvarande 16 000 till 10 000 gråsälar genom att ge jakten bättre förutsättningar. Arbetsgruppen överlämnade sitt betänkande till jord- och skogbruksminister Jari Koskinen torsdagen den 21 november.

Arbetsgruppen föreslår att yrkesfiskarna får fiska lax under nuvarande förbudstider med särskilt definierade laxryssjor i vilka laxen inte fastnar och ur vilka vild lax kan släppas ut. Laxryssjorna skall tillverkas av sältåliga material för att minska sälskadorna. Enligt förslaget skall fettfenan på planterade laxungar skäras bort. Då kan naturlax med fettfena sorteras ut ur fångsten och släppas ut oskadade. Resultatet av programmet för borttagning av fenor får full effekt först år 2007. Före detta bygger systemet på att en tredjedel av de fångade största laxarna befrias. Härigenom kan en stor del av de värdefulla vilda laxhonorna avsluta sin lekvandring i en älv.

Arbetsgruppen bygger sitt ställningstagande på den resolution som Fiskerikommissionen för Östersjön fastställde i september detta år. Enligt resolutionen skall möjligheter till tilläggsfiske lämnas till de länder som planterar smolt och som selektivt kan fiska utplanterad lax. Övergången till selektiv fångst av planterad lax skulle vara till Finlands fördel eftersom fisket minskar mängden vildlax som fångas vid fiske i Östersjöns huvudbassäng och ökar fisket av lax som planterats i Finland längs den finländska kusten. Tillämpningen av resolutionen skulle därigenom avsevärt främja situationen för de vilda laxbestånden.

Arbetsgruppen motiverar minskningen av gråsälstammen med att sälstammen bör vårdas enligt samma biologiska och ekonomiska principer som gäller för fiskebestånden och andra viltstammar. Under de senaste åren har man inom vården av naturresurser strävat efter att beakta ekosystemet i sin helhet. En hållbar vård av fisk- och havssälpopulationer förutsätter att fiskepopulationernas storlek inte minskar alltför kraftigt på grund av en för stor sälstam.

Den stora mängden havssäl har orsakat stora problem för fiskerinäringen. Sälen äter och river fisk, skadar fångstredskap och fisken flyr ur de skadade redskapen. Dessutom skrämmer och splittrar sälen fiskstim samt minskar därigenom indirekt fångsterna. Den stora sälstammen har en direkt inverkan på de fiskebestånd som utgör sälarnas näring. En vuxen säl äter eller dödar enligt beräkningar cirka tre ton fisk per år. Det finländska yrkesfiskets fångst inom havsområdet var förra året 104 miljoner kilogram. De nuvarande 22 000 östersjösälarna beräknas äta cirka 66 miljoner fisk årligen i Östersjön. Den stora sälstammen konkurrerar därigenom med människan om utnyttjandet av fiskeproduktionen och värdefulla fisksorter.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab