Jord- och skogsbruksministeriets genteknikstrategi ger möjligheter till utnyttjande av nya gentekniska metoder inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde på ett säkert och etiskt korrekt sätt. Genteknikstrategin blir jord- och skogsbruksministeriets gemensamma verksamhetslinje i frågor som gäller genteknik. Arbetsgruppens utkast till genteknikstrategi och verksamhetsprogram för åren 2003–2007 överlämnades till jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen onsdagen den 20 november. Efter överlämnandet skickas strategin ut på remiss för slutlig beredning.
Grunden för genstrategin är att ställningstaganden inom förvaltningsområdets olika åligganden följer samma riktlinjer och principer samt även överensstämmer i sin underbyggnad. I arbetsgruppens förslag beskrivs de centrala principer, mål och åtgärdsförslag som är avsedda att styra genteknikens utnyttjande inom förvaltningsområdet. Eftersom genteknologin utvecklas snabbt är den strategi och det åtgärdsprogram som arbetsgruppen föreslår utarbetat endast för de närmaste åren, dvs. 2003–2007. Föreslaget är att strategin därefter justeras i tillämpliga delar.
Enligt arbetsgruppen bör utnyttjandet av gentekniska metoder bygga på hållbar användning av naturresurser, säkra produkter av hög kvalitet, etik, öppenhet, effektiv övervakning, utveckling och upprätthållande av forskning och sakkännedom samt nya metoders användningsmöjligheter. När gentekniken tillämpas skall det finländska lantbrukets och den finländska naturens särdrag beaktas.
Enligt arbetsgruppen kommer ett storskaligt utnyttjande av gentekniken inom jord- och skogsbruket, fiskerinäringen samt livsmedelproduktionen att bero på konsumenternas godkännande. En saklig, öppen och neutral information om dessa teknikers nytta och eventuella olägenheter behöver lämnas till konsumenterna. För att säkra informationen till kunden och kundens valmöjligheter skall genmodifierade produkter märkas på vederbörligt sätt. Produktionskedjorna, som visar produktens ursprung, produktionsmetod, sammansättning och kvalitet, skall vara öppna och spårbara.
Inom jord- och skogsbruket, vilthushållningen och fiskerinäringen är förhoppningen att gentekniken kommer att öka växternas och djurens produktivitet och motståndskraft mot olika sjukdomar och miljöstress samt möjligheter till utveckling av kvalitetsegenskaperna. Med genteknikens hjälp är det möjligt att förbättra kulturväxternas avkastningsförmåga och skördarnas kvalitet samt skogsträdens tillväxt och kvalitetsegenskaper, förbättra processen vid produktion av djurfoder och öka fodrets näringsmässiga kvalitet samt använda växter och djur som modifierats med genteknik till produktion av läkemedel, vaccin och olika reservvävnader och -organ.