Slakteri- och köttförädlingsindustrins branschrapport som utkommit förutsäger att konsumtionen av kött av fjäderfä i Finland fortfarande ökar, men något långsammare än förut.
Efterfrågan på köttprodukter har stabiliserat sig efter BSE-krisen som gällde nötkött. Tillväxten i den totala köttkonsumtionen var under början av 2002 av storleksklassen en procent och produktionen ökade med 5 %. Tillväxten inom produktionen har huvudsakligen inriktat sig på export. Importens an-del av den totala köttkonsumtionen är så gott som oförändrad, ca 7 %, sägs det i den branschrapport för slakteri- och köttförädlingsindustrin som handels- och industriministeriet och TE-centralerna of-fentliggör den 14 november 2002.
Den sedan flera år pågående ökningen av konsumtionen av fjäderfäkött fortgår, men ökningstakten har blivit något långsammare under den senaste tiden. Konsumtionen ökade med 8 % i januari-september. Kalkonkött är fortfarande populärt, det åts 22 % mera och broilerkött 6 % mera än ett år tidigare. Konsumtionen av fjäderfä är i dagens läge redan av nästan samma storleksklass som konsumtionen av nötkött. Det hälsosamma och lätta fjäderfäköttet tilltalar allt mera de finska konsumenterna. Bakom framgången ligger också industrins och handelns lyckade produktutvecklings- och marknadsföringsarbete. Ökningen av konsumtionen av kalkonkött når dock inte det finska julbordet, eftersom största delen av hushållen fortfarande skaffar sig en traditionell skinka till jul.
Stora skillnader i lönsamheten hos företagen i köttbranschen
Även om köttindustrins resultat har stigit under de senaste åren, är lönsamheten i branschen fortfarande på en lägre nivå än i övrig industri. Lönsamheten varierar stort i företag av alla storlekar. De stora företagens resultat har förbättrats klart under det gångna året, men också bland de små och de medelstora företagen finns det företag som är mycket lönsamma. Små och medelstora företag i köttbranschen tror att deras lönsamhet blir bättre under det kommande året.
En lyckad specialisering, produktutveckling och satsning på kvalitet ligger bakom de små och de medelstora företagens lönsamhet. Inom köttförädlingsindustrin finns fortfarande överkapacitet och priskonkurrensen är hård, eftersom det finns synnerligen många likartade produktmärken med liten volym på marknaden och handeln konkurrensutsätter producenterna allt hårdare. Behovet att effektivera funktionerna och idka samarbete ökar, eftersom en utländsk handelskedjas ankomst till Finland har ökat konkurrensen med priserna. Konkurrensen om marknadsandelarna försiggår huvudsakligen inom landet, eftersom internationaliseringen av köttbranschen fortfarande är beroende av de största före-tagen.
Konsumenternas förtroende är det inhemska köttets trumf i konkurrensen
De utländska produkternas andel av den finska köttmarknaden har hitttills varit ganska liten. Den nationella smaken fungerar som ett slags importskydd. Betydelsen av att en produkt är inhemsk när konsumenten träffar sina val sätts dock på hårdare prov än tidigare när utländska handelskedjors ankomst till Finland ökar sortimentet av importerade produkter med ett förmånligt pris. Hittills har kon-sumenternas förtroende för kvaliteten på inhemskt kött varit stort. För att detta förtroende skall kunna upprätthållas förutsätts i fortsättningen ett allt intensivare samarbete mellan primärproduktionen, förädlingen, övervakningsmyndigheterna och handeln.
Betydelsen av genomsynliga system för kvalitetsgaranti, som sträcker sig genom hela produktions- och marknadsföringskedjan, ökar vid säkerställandet och utvecklandet av kvaliteten. För att kvaliteten skall kunna upprätthållas förutsätts av livsmedelsindustrin att den hela tiden utbildar sin personal, utvecklar teknologin samt satsar på forskning och produktutveckling. Satsningen på produktutveckling har under de senaste åren ökat inom köttbranschens företag och detta utvecklingsarbete har man för avsikt att fortsätta med också under det kommande året.
Rapporten finns också på Internet på adressen www.ktm.fi/toimialaraportit eller
www.te-keskus.fi/toimialaraportit samt http://eportti.tietopalvelut.com