EKOLOGISKT DJURSTÖD!
Ekoköttproduktionen och –marknaderna utvecklas trögt. Enligt undersökningarna söker konsumenterna ekokött från butikerna men blir frustrerade eftersom det inte finns till salu. Bland slakterierna råder en viss tveksamhet gällande ekoköttets möjligheter och speciellt gentemot konsumenternas vilja att betala ut det pris som produktionskedjans lönsamhet förutsätter. Ekoproducenterna är även tveksamma och försiktiga mot övergången till ekoköttproduktionen mest pga produktionens lönsamhet.
Alla delar i ekoköttproduktionskedjan verkar vänta på varandra och vill någon gör någonting. Ekoproducenterna har därför nu lyft upp frågan om ekodjurstödet på förhandlingsbordet och anser att utan stimulerande åtgärder i form av något slags stöd utvecklas produktionen inte.
Luomuliitto har föreslagit ekodjurstöd om 100 euro/hektar samt att ekoinvesteringarna i produktionsbyggnader (nybygge, utvidgningar, renoveringar) skulle behandlas så att producentens egen finansieringsandel per djurenheten vore lika stor som då det är fråga om konventionella investeringar.
ÖSP:s och SLC:s ekoutskott stöder Luomuliittos förslag men poängterar att ekodjurstödet t.ex 100 euro/hektar skall utbetalas enbart för gårdar med djurtätheten minst 0,4 de/ha eller max 1,5 de/ha. ÖSP:s och SLC:s ekoutskott stöder även ändringarna i investeringsstödssystem så att ekoproduktionen skulle behandlas likvärdigt med konventionella produktionen. I ekoproduktionen har producenten alltid mindre djurenheter per kvadratmeter p.g.a. ekoregelverk och hon/hon har därför inte möjligheter att betala bort investeringarna under samma tid som en konventionell producent har trots att producentpriset är högre för ekoanimalieprodukter.
ÖSP:s och SLC:s ekoutskott vill ytterligare påpeka det att ekodjurhållningen betyder mera kostnader som granskningsavgifter, extra bokföringar och dokumentationer samt högre foderkostnader.
Ekodjurstöds- och –investeringsstödfrågorna ligger nu i JSM:s och intresseorganisationernas förhandlingsbord och avgörs eventuellt under år 2003.
EKODIKODAGARNA 13.-14.11.2002 LYCKADES BRA!!
Dikoproduktionen är det naturligaste sättet att producera ekonötkött
Det var drygt 40 producenter varav cirka hälften potentiella nya ekoproducenter som sammanträdde i Ähtäri kring ekodikoproduktion 13.-14.11.2002.
Besök på Jorma Kukkeenmäkis ekodikogård upplevdes positivt och gav inspiration för var och ens egna funderingar.
Maj-Hild Holmström som är den bästa sakkunniga inom dikoproduktion föreläste om utval av djurraser, byggnadernas funktionella planeringen och utfordringen. Kristina och Fjalar Holmqvist berättade om sina erfarenheter om ekodikproduktion och säkert hjälpte mångens tro på ekoproduktionen genom sina djupa övertygelser om ekoproduktionens inverkan på människan, djuren och den övriga naturen!
A-Producenterna meddelade att de gör nya ekoavtal och Atria fortsätter marknadsföringen av ekokött och vill bygga framtiden på den hyfsat lyckade försäljningen. Både Snellman och Saarioinen meddelade däremot att deras intresse för utökningen av ekokött är restriktivt och försiktig.
Om någon vill få Maj-Hilds föreläsningsmaterial (främst på FINSKA) kontakta Paula Viertola-Jern 06 318 92 37.
EKO FRAMME I ÖSTERBOTTNISKA SKOLOR!
Ekologisk mat från Österbotten –projekt ordnade en ekotemadag på Gerby lågstadium i oktober. Eleverna på klasser 5 och 6 studerade ekofrågor under timmar tillsammans med lärare två dagar före ekotemadagen. Paula Viertola-Jern föreläste om ekoproduktionen till femmor och sexor och under dagen kunde hela skola åtnjuta ekologisk lunch.
Dagen lyckades bra med hjälp av gott samarbete från skolans och skolkökens sida och förstås med hjälp av sponsring från följande företag / odlare: Atria, Milka, Valio, Potato-Pak, Ravel Kodial och Sundby Hembageri.
Munsala skola 27.11.
Projektet arrangerar en ekotemadag på Munsala skola 27.11. På skolan orienterar eleverna i ekofrågor på förhand och sedan äts det en ekologisk lunch.
Vi tackar redan på förhand Atria, Milka, Stig och Rainer Jakobsson, Ravel Kodial och Sundby Hembageri.
EKOFORTBILDNINGEN FRÅN SYI
Ekoodlare Boris Lindgård jobbar flitigt med ekoproducenternas fortbildningsfrågor och ordnar olika typer av fortbildningsdagar runt om i Österbotten. Följ med annonseringen i Odlarbrevet och tidningar. Kolla med Boris 0500 567 611.
JSM HAR TILLSATT FÖRHANDLINGSDELEGATIONEN FÖR DEN EKOLOGISKA PRODUKTIONEN
Avdelningschef Heimo Hanhilahti leder förhandlingsdelegationen och Paula Viertola-Jern representerar SLC i delegationen. Fredagen 29.11. sammanträder delegationen första gången och på mötet kommer delegationens uppgifter att beslutas.
Delegationens syfte är att fungera som rådgivande gällande ekoproduktionens problematik i hela produktionskedjan.
Vasa 19.11.2002
Paula Viertola-Jern
06 318 92 37