Djurskyddsförordningen ändras från början av nästa år och då blir kupering av grisarnas svansar förbjudet
Kupering av grisarnas svansar förbjuds i den nya djurskyddslagen. Listan över åtgärder som åsamkar djuret onödigt lidande samt onödig smärta och plåga utökas med kupering av djurets svans, såvida det inte föreligger veterinärmedicinska skäl för detta. Samtidigt blir det obligatoriskt att föda upp suggor och smågrisar i grupp. Förordningen träder i kraft i början av nästa år, men innefattar en lång övergångsperiod för övergången till gruppuppfödning.
Genom att kupera grisarnas svansar kan man förhindra svansbitning. Ingreppet har dock tillämpats i mycket liten utsträckning i vårt land. Svansbitning är ett tecken på problem som hänför sig till förhållandena, förvaringsutrymmena, djurtätheten eller djurskötseln på svingården, vilka kan lösas med andra metoder.
I kommissionens direktiv förbjuds kupering av grisarnas svansar som en rutinmässig åtgärd. Kupering av svansarna tillåts dock om det har förekommit svansbitning på gården och problemet inte har kunnat lösas genom exempelvis minskning av djurtätheten. På ett nationellt plan är det möjligt att tillämpa striktare bestämmelser än kommissionens direktiv. Kupering av svansar är även förbjuden i Sverige.
Den nya djurskyddsförordningen innehåller även bestämmelser med avseende på uppbindning och hållning av svin. Enligt förordningen måste svinen hållas i grupper. Suggor och smågrisar får dock flyttas över till individuella boxar en vecka före grisning och hållas där i fyra veckor från och med betäckning eller inseminering. Även gyltor kan på samma sätt som nu hållas i individuella boxar där de kan vända sig.
Från och med början av nästa år blir det obligatoriskt för nyetablerade svingårdar att hålla suggor och smågrisar i grupp. För redan verksamma svingårdar medger förordningen en övergångsperiod fram till år 2013. Bestämmelserna måste dock tillämpas om svingården eller någon av dess avdelningar byggs om före 2013. Förslaget medför på så sätt inga betydande ekonomiska förändringar, utan svingårdarna kan i takt med renoveringsbehovet övergå till sådana utrymmen som uppfyller de nya kraven.
Enligt den nya förordningen får kastrering av högst sju dygn gamla grisar utföras av en kompetent person med tillräckliga sakkunskaper. Kastrering av äldre grisar än detta får endast utföras av veterinär. Reducering av hörntänderna på högst sju dygn gamla grisar får utföras av kompetent person, men ingreppet får enligt förordningen inte utföras rutinmässigt.
Närmare information lämnas av:
veterinärråd Pirkko Skutnabb, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 3386