30.10.2002 / SLC
Fritid och ledighet för jordbrukarfamiljer
Till redaktionerna
SAMMANDRAG AV VERKSAMHETSLEDARE TAGE GINSTRÖMS FÖREDRAG VID SLC:S LANTHUSMORSDAGAR I ÅBO DEN 30 NOVEMBER 2002
Den snabba strukturutvecklingen inom jordbruket har i många avseenden förändrat jordbrukarfamiljernas arbete. Investeringar i nya produktionsmedel innebär dock inte alltid att arbetsmängden minskar för den enskilda individen.
Ny och bättre teknik minskar visserligen på arbetsbördan, men å andra sidan förstoras enheterna så att pressen på jordbrukarfamiljen ändå ökar. Det är inte bara fråga om själva arbetet, utan även den ekonomiska pressen. De stora investeringar, som görs speciellt inom husdjurssektorn, leder till att jordbrukarna binder sig för en lång tid framåt. För unga och energiska personer kan det kännas som en stor utmaning. De personresurser som finns på gårdarna borde dock användas på rätt sätt för att undvika eventuell utbrändhet. Jordbrukarna borde därför ta sig en allvarlig funderare på hur man sköter den egna hälsan. Den företagshälsovård som erbjuds lantbruksföretagarna borde utnyttjas betydligt effektivare men det förutsätter att lantbrukarna själva aktivt söker sig till företagshälsovården och att man inom den kommunala sektorn ser till att tjänster står till förfogande. I dag brister det på vardera punkterna.
För att jordbrukarna skall ha möjlighet till fritid och ledighet liksom övriga yrkesgrupper borde den semesterrätt som är avsedd för husdjursproducenter stegvis förlängas. Semesterrätten som idag är 23 dagar per år, och som utgör de enda lediga dagar en husdjursproducent har under året, borde förlängas med en dag per år under de närmaste åren. En höjning av anslagen för avbytarverksamheten är nödvändig. Förutom att husdjursproducenterna har möjlighet till en lagstadgad semester är det också viktigt att rätten till vikariehjälp för jordbrukare fungerar vid arbetsolycksfall och sjukdom. För att jordbrukarna skall kunna känna en social trygghet i sitt arbete bör det finnas tillräckligt många avbytare för semesterverksamheten och även tillräckligt många som snabbt kan rycka in vid olycksfall och sjukdom.
Närmare upplysningar: Tage Ginström Tel. 0400 601 510 eller (09) 5860 4626
|