9.10.2002 / NSP
EKO i Nyland
EKO i Nyland projektet startades av Nylands svenska lantbruksproducentförbund rf:s ekouskott våren 2001. Projektet genomförs med bidrag från Svenska småbruk och egna hem:s Finlands svenska jordfond.
Målsättningen med projektet är att utveckla ekoproduktionen i Nyland.
Projektet började med att kartlägga de svenskspråkiga ekoproducenterna i Nyland för att få reda på hur de är profilerade, vad de har för framtidsplaner, vilka samarbetsformer som redan existerar och vad det finns för behov. Denna kartläggning är nu klar. 64 av dryga 80 ekogårdar på NSP:s område deltog i kartläggningen genom att svara på frågor om gårdens produktion, behov, framtidsplaner, stöden, försäljningen, förädlingen och samarbete.
Utvecklingsmöjligheter inom ekoproduktionen i Nyland
Den kartläggning som NSP, inom ramen för EKO i Nyland-projektet, gjort över ekoproduktionen i svenska Nyland visar att det är ingen tvekan om att satsningar på att utveckla ekokötts- och grönsaksproduktion bör göras. Kartläggningen visar tydligt bristen på animalieproduktion, behov av svenskspråkig specialrådgivning och värdet på samarbetet gårdar emellan. Genom att försöka stimulera jordbrukarna att övergå till ekologisk husdjurs- och grönsaksproduktion, samt att få till stånd odlarringar och ökat samarbete kan en positiv utveckling ske inom ekoproduktionen i Nyland.
Det är framför allt den ökade efterfrågan på ekologiskt producerade produkter som gör att det finns behov att utveckla den ekologiska produktionen. Speciellt i huvudstadsregionen är det brist på kött, mjölk och grönsaker. Även de nationella målsättningarna på att öka den ekologiskt odlade arealen stöder en utveckling av ekokötts- och grönsaksproduktionen i Nyland. Jord- och skogsbruksministeriets ekostartegigrupps målsättning att 10 % av den odlade arealen i Finland skall vara i eko-odling till år 2006 binder beslutsfattarna i framtiden att i budgeten ta hänsyn till en ökning på ca 12000 ha/år i ny ekoåkerareal.
Kartläggninen visar klart ensidigheten i lanbruket i Nyland. 72 % av alla ekogårdar odlar endast spannmål och endast 14 % av gårdarna har ekologiskt godkänd animalieproduktion. Bristen på husdjur leder till en brist av kreatursgödsel och vall i växtföljden, som i sin tur leder till brist på näringsämnen samt försvårar ogräsbekämpningen. Det är en stor utmaning för utveckladet av ekoproduktionen i Nyland att få ekosystemen bland gårdarna i balans. Utav gårdarna med animalie- och grönsaksproduktion idkar största delen direktförsäljning och förädlar till en del själv sina produkter. Dessa gårdar uppgav även att de är nöjda med förädlingen, men ca hälften spekulerade att på långsikt kan de inte fortsätta så här. Situationen speglar den obefintliga förädlingsindustrin för ekologiska produkter i Nyland. Några gårdar svarade att de förädlar långt specialprodukter som sylt, saft, bröd och honungsprodukter. Alla av dessa gårdar uppgav att de är nöjda med förädlingen och planerar på att vidare utveckla den. Detta berättar om vilket potential det finns i Södra Finland för småförädlare av ekologiskt godkända produkter.
48 av 64 svarade att de håller på med någotslags samarbete för tillfället. 37 svarade att de även gärna skulle öka på det. Mest efterlyser man gödsel och gödselspridning, men även köpare och tröskare till vall och hö. Detta speglar bra ensidigheten på lantbruket i Södra Finland.
Här är i korthet reslutaten från kartläggningen:
- Medelålder på jordbrukarna: 46,7 år.
- Medelåkerarealen: 46,7 ha, gårdar utan djur nästan 60 ha.
- Odlingsinriktning: 72% endast spannmål, 5% endast trädgård, 23% både och.
- Animalieproduktion: 50% har ingen, 36% konventionell produktion, 14% ekologiskt godkänd.
- Hälften med konventionell animalie produktion vill inte övergå till ekologiskt godkänd produktion för de anser att det lönar sig inte ekonomiskt, 33 % är intresserade av att övergå till ekologisk produktion och 17 % säger att det är praktiskt omöjligt för dem att övergå.
- Över 57 % av gårdarna har övergått till ekologisk produktion år 1995-96.
Detta speglar betydelsen av ett rejält övergångsstöd.
- 25 % av gårdarna hade konkreta planer på att utvidga sin produktion under 1-5 år.
Dessa gårdar hade även specifika rådgivnings och investerings behov.
- 58,1 % av alla som svarade ansåg att de hade någonslags rådgivnings behov
och 56,5 % hade investerings behov.
I Västra Nyland uppskattades extra högt ekogruppen Väst Nyland som Thomas Alm från Mörby gård drar.
Tilläggsuppgifter:
Bjarne Westerlund Tel: 09-601588, 040 5037188
verksamhetsledare E-post: bjarne.westerlund@slc.fi
Susann Mantere
projektsekreterare E-post: sussi_ran@hotmail.com
|