|
6.7.2018 / Landsbygdens Folk
Särskilt kritiskt läge för ekologiskt vallfoder
Nyholm säger att det nu är av yttersta vikt att följa med hur läget med torkan utvecklar sig. Förvärras situationen med torkan måste man givetvis skrida till mer drastiska åtgärder på nationell nivå, men tillsvidare tycker han ändå att man ska ha is i magen och inte så att säga pruta på kravet på ekologiskt foder.
- Det är ingen unik situation att vi har otjänliga väderförhållanden. Det hör till bondens yrke att vi har utmaningar på väderfronten. Som ekologiska husdjursbönder måste vi helt enkelt försöka få ihop ekofoder. Om situationen förvärras ytterligare, till exempel så att vi kan börja tala om direkt missväxt, blir situationen en annan. Husdjur ska förstås inte lämnas utan foder, säger han.
Nyholm understryker också att hela landet inte drabbats lika hårt av den nu aktuella torkan. Redan i norra och södra Österbotten är situationen olika.
Ut med vallfodret på marknaden
Nyholm anser att alla som har någon som helst tillgång till ekologiskt vallfoder nu borde se till att få ut det på marknaden. Därmed påtalar han också ett av den ekologiska produktionens dilemman, att få ut produkter på marknaden i tillräckligt stor utsträckning. Steve Nyholm är en av ekopionjärerna i Finland och har lång erfarenhet av produktionsformen, myndighetskontakten och den ekologiska marknaden.
- Nu kan vi bli tvungna att frakta fodret lång väg med långtradare och jag är fullt medveten om att det höjer på kostnaderna för husdjurproducenterna. Vi måste ändå värna om den ekologiska statusen. Den ekologiska marknaden är på tillväxt och det är otroligt viktigt att upprätthålla förtroendet hos de konsumenter som hela tiden upptäcker de ekologiska produkterna, säger han.
Lättvindigt brukar myndigheterna inte tillåta undantag från kravet på ekologiskt ursprung. Enligt Nyholm borde myndigheterna allra först göra en kartläggning av situationen på husdjursgårdarna runt om i landet.
- Hur kritiskt läget är, i vilka regioner det är särskilt kritiskt och för vilka grödors del, säger han.
Som ekologisk husdjursproducent har man också möjlighet till att använda sig av så kallad omställningsgröda. På egen gård får man använda OM2-skörd till 100 procent och OM1-skörd till maximalt 20 procent. Är det fråga om köpt foder så kan man använda OM2-skörd till maximalt 30 procent.
- Producentpriset för OM2-foder brukar vara en kompromiss mellan ekologisk och konventionell prisnivå, säger Nyholm avslutningsvis.
Staffan Björkell
staffan.bjorkell@gmail.com
|
|