Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
6.7.2018 / Landsbygdens Folk
Åkerväxtutskott: Torkan har tagit halva skörden
Situationen är i stort sett den samma från Imatra till Raseborg. Det framkom då SLC Nylands gemensamma åkerväxtutskott med MTK-Häme, -Kaakkois-Suomi och -Uusimaa sammanträdde förra veckan och gick igenom växtsäsongen så här långt. Bedömningen var att torkan reducerat skörden med 30-50 procent. Allra sämst är läget på sydkustens lerjordar, där man får vara nöjd om man kommer upp till ens nära hälften av normal skörd.
De första vallskördarna har varit mycket små och det finns risk för att även den andra skörden blir liten, då återväxten inte kommit igång. Enligt åkerväxtutskottet kan nederbörd i lämpliga mängder ännu rädda en del av vallskörden, men för spannmålen är spelet redan förlorat då det gäller skördens storlek. Dessutom finns det ännu risk för att även kvaliteten går helt förlorad. Torkan har gjort att kärnstorleken förväntas bli liten och den nederbörd som nu kommit kan resultera i sidoskott och ojämnt mognande. Vidare kan regn under skördeperioden ännu ställa till det ytterligare.

Ekonomiska föluster
Redan nu står det klart att de uteblivna försommarregnen kommer att straffa jordbruket ekonomiskt. Dessutom har man det våta och ekonomiskt tunga fjolåret i bagaget. Utskottet konstaterade att de dåliga skördeutsikterna i Finland och Nordeuropa överlag borde ge utslag i höjda priser.
- Klart högre priser skulle behövas och vara välkomna, fastän det inte värmer mycket om man inte har just något att sälja, konstaterade Bengt Nyman. Beredskapsombudsman Juha Mantila från försörjningsberedskapscentralen deltog i mötet och redogjorde för säkerhetslagringen. Enligt honom kommer det inte att finnas behov att röra beredskapslagren, fastän skörden förväntas bli över en miljard kg mindre än normalt.
- Det finns trots allt rätt mycket spannmål i lager och möjlighet att importera det som behövs, sa Mantila. Däremot finns det risk för att det kan bli brist på inhemsk spannmål inkommande vinter. För till exempel bagerier som förbundit sig till att använda endast inhemsk råg kan det medföra bekymmer. Då en stor del av rågen som finns i beredskapslagren redan i dagsläget torde vara utländsk, så kan man inte heller få någon hjälp därifrån med att säkra tillgången på inhemsk råg. I beredskapslagren finns totalt spannmål för över ett halvt års behov. - BW

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab