Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.6.2018 / Landsbygdens Folk
SLC:s styrelse om torka och prisbildning
Minskad råvarumängd bör leda till högre priser

Styrelsen hänvisar till skördeprognoserna som förutspår betydligt mindre skörd än normalt på grund av den flera veckor långa torkan.
- Skördeläget bör synas i producentpriserna. Tillgången på inhemsk råvara kommer att vara knappare än tidigare år. Situationen är den samma i hela Östersjöområdet och även övriga delar av EU. Höjs inte priserna är det ett tecken på att marknadskrafterna inte fungerar och priset hålls nere genom osunda metoder.
SLC:s styrelse påminner om att jordbruksproduktionen är beroende av väderleken och de biologiska processer som den medför. Produktionen kan inte styras på samma sätt som produktionen i en fabrik. - Också av den orsaken bör vädrets inverkan på utbudet av inhemska livsmedel synas i priserna.

Regelverket bör ses över
SLC:s styrelse uppmanar dessutom jord- och skogsbruksministeriet och minister Jari Leppä (c) att se över regelverket för stöd och förgröningsåtgärder så att inte jordbrukarna kommer i kläm då kraven inte kan uppfyllas på grund av väderleken. Det finns exempel på att kravet på växttäcke kan bli ett problem eftersom utsädet inte har grott.
SLC yrkar även på att landsbygdsverket och minister Leppä utverkar undantag så att stöden i år kan betalas ut i ett tidigt skede för att underlätta jordbrukarnas kassaflöde.
Styrelsen hänvisar vidare till att Finland har sökt om krishjälp av EU. Finland erhöll 1,08 miljoner euro av EU för osådd höstsäd i fjol, vilket var en följd av blöta åkrar.
- I år har alla produktionsinriktningar berörts och de ekonomiska förlusterna är betydande. Kompensationen från EU bör denna gång vara i en bättre proportion till inkomstbortfallet än tidigare år.

Ta vara på halmen
Det kommer att bli ont om halm i år och husdjursproducenterna uppmanas att tillsammans med spannmålsodlarna säkra tillgången på halm för husdjursgårdarna.
Specialväxtodlingen har också drabbats hårt av torkan, speciellt sockerbetan. Det finns anledning att se över hur specialväxtodlingen kan stödas så att inte intresset för odlingen ebbar ut. Detta skulle vara speciellt olyckligt för tillgången på inhemskt socker, säger SLC:s styrelse. - MG

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab