|
29.6.2018 / Landsbygdens Folk
Åland storsatsar på vindenergi och vill sälja grön el till fastlandet
- Ett steg i rätt riktning, men ännu är det en bit kvar, kommenterar vd Henrik Lindqvist vid Allwinds Ab som sköter driften av många åländska vindkraftverk.
Han syftar då på att det det nya stödsystemet först ska notifieras och godkännas i Bryssel. Dessutom krävs ny åländsk lagstiftning som närmare specifierar villkoren för stödet. Enligt landskapsregeringens förslag kan det maximalt stiga till 1,43 miljoner euro per år och ges för en produktion på högst 130 Gwh/år.
Till de grundförutsäåttningar som landskapsregeringen redan har slagit fast hör att det nya vindkraftverket ska finnas på Åland och vara anslutet till ett elnät i landskapet. Vindkraftverket ska också vara helt nytt och ha en nominell effekt som överstiger 3 megawatt (MW).
Dessutom blir det ett öppet och konkurrensutsatt anbudsförfarande, vilket betyder att också företag med hemort utanför Åland kan lämna in anbud för att få del av de åländska stödpengarna. En förutsättning är dock att inget statligt stöd har beviljats för driften av eller investeringar i det nya vindkraftverket.
Stödsystemet och upphandlingen utformas enligt EU:s gällande regelverk.
Statlig motvind stoppade åländska vindkraftsparker
På Åland fanns färdiga planer på två stora vindkraftsparker under förutsättning att Åland skulle ha fått vara med i det statliga tariffsystemet för vindkraft.
Detta hade redan godkänts av den förra regeringen och riksdagen, men så kom regeringen Sipilä och Sannfinländarna med beskedet att det inte blir några stödpengar till Åland.
- Det var en kalldusch och luften gick ur oss trots att vi hade projekt och planer klara. Men nu har vi rest oss ur askan för att inleda en ny era inom nyproduktion av vindkraft, förklarade miljö- och näringsninstern Camilla Gunell när det nya stödsystemet presenterades.
Förhoppningen är att notifieringen i Bryssel och den åländska lagstiftningen blir klar så att bygget av nya vindkraftverk med fem-sex gånger större kapacitet än dagens snurror kan komma igång år 2020.
Pengarna räcker för tio nya vindsnurror
Allwinds vd Henrik Lindqvist säger att det nya utlovade stödbeloppet på 17 miljoner euro under 12 år räcker för 10 av de 16 vindkraftverk som enligt tidigare planer skulle byggas i Eckerö.
- Nu ska vi sätta oss in i stödsystemets slutliga villkor och se om vi får banker och finansiärer med oss.
Målsättningen är att Allwinds ska kunna trycka på startknappen direkt när upphandlingen för det nya vindkraftsprojektet inleds.
Kommer de åländska vindkraftsaktörerna kommer att klara konkurrensen ifall Fortum och andra stora enerigiföretag vill etablera sig på Åland?
- Det vågar jag inte uttala mig om. Vi kör vårat race, skrattar Lindqvist.
Vill sitta i förarsätet
I dagsläget får Åland den allra största delen av sin elektricitet via kabel från Sverige. 22 procent av den el som förbrukas kommer från åländska vindkraftverk tack vare landskapets nuvarande stödsystem som betalas per producerad megawattimme.
Men via Finlandskabeln som togs i bruk för ett par år sedan och kostade långt över 100 miljoner euro hoppas Åland också kunna tjäna pengar på att sälja grön åländsk vindkraftsel till fastlandet och även transitera el från Sverige där elpriset brukar vara lägre än i Finland.
Ålands finansminister Mats Perämaa räknar ingalunda med att de nya stödpengarna för vindkraften ska betala sig i form av skatte- och andra intäkter.
- Men den nuvarande landskapsregeringen förklarade i ett tidigt skede att vi vill utveckla vindkraften på Åland. Nu sätter vi oss i förarsätet för att bygga upp ett hållbart samhälle, påpekar Perämaa.
Infrastrukturministern Mika Nordberg är med på noterna och hänvisar till att Åland vill elektrifiera transportsektorn och har ”eldrivna fartyg på gång” för skärgårdstrafiken.
Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net
|
|