Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.6.2018 / Landsbygdens Folk
Digital infrastrategi för 2025 på utlåtanderunda:
Landsbygden och dess näringar glöms bort

Enligt Markus Lassheikki, utvecklingsdirektör vid MTK, beaktar utkastet till den digitala infrastrategin inte överhuvudtaget de som bor på landsbygden och deras behov. Han poängterar att man inte får offentliga digitala tjänster att fungera på ett driftssäkert sätt eller landsbygdens näringars behov tryggade utan tillgänglig optisk fiber.
- Visst är vi oroliga för hur staten ska ta ansvar för fasta bredbandsnätverk på landsbygden efter att den nuvarande strategin upphör gälla 2020, säger han.
Statens strategi för 2025 och landsbygden verkar väldigt långt bygga på mobilt bredband.
- I strategin talar man varmt för 5G-näten. Det är för det första inte samma som fast bredband och optisk fiber. För det andra ser 5G-näten ut att i praktiken enbart förverkligas i städerna och omkring de stora trafiklederna i landet.
Enligt Kommunikationsverket hade 52 procent av de finländska hushållen tillgång till fast bredband med en kapacitet på 100 Mbit/s under slutet av 2017. Utanför tätorterna var motsvarande siffra dock bara 16 procent. Fortfarande finns det stora områden på landsbygden där inte ens 4G-nätet ännu fungerar. Strategin fram till 2025 är ändå på utlåtanderunda just nu och kan därför fortfarande komma att förändras. 5G-frekvenserna aktuella just nu
Under 2018 ska dessutom optionen på frekvenser för mobilt bredband för 3,5 GHz, så kallade 5G-frekvenser, förverkligas i tätortsområden.
- Det ser ut som att anbudsförfarandet är uppbyggt så att det finns tre 5G-nät i framtiden. I praktiken betyder det att det är de tre stora, nationella, redan i dag verksamma aktörerna som tar hem det. Dessutom har de enbart intresse av att bygga ut 5G där det finns stora mängder användare, i stora städer och omkring stora trafikleder, säger Lassheikki.
MTK anser att en del av 5G-frekvenserna borde lämnas utanför anbudsförfarandet för att möjliggöra utvecklandet av lokala så kallade mikrooperatörer.
- Det här kunde vara ett sätt att trygga den digitala infrastrukturen och samtidigt en jämlik behandling av medborgarna i hela landet. – SB

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab