Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.6.2018 / Landsbygdens Folk
Efsa stöder finländsk dispens
för neonikotinoider i vårrybs

EU-kommissionen begränsade redan 2013 användningen av neonikotinoiderna imidakloprid, tiametoxam och klotianid, som misstänks skada bipopulationen. I maj detta år skärptes förbudet ytterligare efter en omröstning mellan medlemsländerna.
Finland och åtminstone tolv andra länder har ändå beviljat dispens för de aktuella substanserna. De finländska myndigheterna motiverar åtgärden med att det saknas effektiva alternativ till neonikotinoiderna.
EU-kommissionen gav senaste höst Efsa i uppdrag att granska dispenserna och undersöka om de är motiverade. I en första omgång har sju länder granskats - Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Rumänien och Bulgarien.

Inga alternativ i Finland och Baltikum
Kommissionen efterlyser vetenskaplig information om bland annat tillgången till effektiva alternativa preparat eller odlingsmetoder. För ändamålet har Efsa utvecklat en ny metodik för utvärdering av allvarliga hot mot odlingsväxter.
Nu har Efsa färdigställt sin rapport. Experterna backar upp Finland och de baltiska ländernas dispenser för betning med neonikotinoidpreparat som förhindrar angrepp av jordloppor i tidiga kulturer.
I sin sammanfattning konstaterar Efsa att det saknas alternativ till neonikotinoider för bekämpning av jordloppor i Finland. Tre icke-kemiska bekämpningsmetoder granskades men deras effekter bedömdes som marginella.
Efsa undersökte möjligheterna att senarelägga sådden, sådd i kombination med skyddsgrödor och en utökad mängd utsäde. En sen sådd skulle till exempel öka risken att grödorna inte mognar i tid, noterar experterna.
Efsas sammanfattning är intressant mot bakgrunden att Sverige inte har beviljat någon nationell dispens. I sin granskning av sydligare länder är Efsa mer kritisk. I Rumänien kan alternativa metoder användas för att bekämpa skadedjur utan avbräck.
Danmark har beviljat dispenser för betning av rapsfrön med samma typer av neonikotinoider men Danmark var inte med i Efsas prövning. I Danmark är höstrapsen den dominerande odlingsformen medan vårraps inte har beviljats dispens.

Miljöorganisationerna kritiserar dispenserna
Miljöorganisationerna befarar nu att Efsas gröna ljus för dispenser i flera EU-länder ska urholka förbudet mot neonikotinoider och andra bekämpningsmedel med begränsade tillstånd.
Enligt en rapport från EU-parlamentet har antalet dispenser för icke-godkända växtskyddsmedel ökat från 59 till närmare 400 under de senaste tio åren. Rapporten kritiserar att dispenserna delas ut alltför rutinmässigt.
Neonikotinoiderna har blivit ett test för dispenser i EU, beklagar Franziska Ackerberg från Greenpeace Europe i en intervju för den danska tidningen Ingeniøren. Hon befarar att dispensförfarandet ska urholka EU-förbudet.
EU-kommissionen bröstar sig med att den har trotsat jordbruks- och industrilobbyn för att skydda bin. Det är inte rätt att förbjuda de farligaste substanserna för att därefter konstatera att de är nödvändiga, kritiserar Ackerberg.
Så sent som i slutet av april förbjöd EU användningen av neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam. Det beslöt en majoritet bestående av sexton länder vid expertkommitténs möte.
För ett förbud röstade bland annat Sverige. Mot förbudet röstade Rumänien, Tjeckien, Danmark och Ungern. Finland lade ned sin röst i likhet med Belgien, Slovakien, Polen, Bulgarien, Kroatien, Lettland och Litauen.
Därmed nådde nej-lägret den nödvändiga kvalificerade majoriteten. EU-förbudet utvidgades därmed till ett totalförbud på åkrar och frilandsodlingar. I fortsättningen är neonikotinoider bara tillåtna i växthuskulturer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab