Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 27.11.2024
 Grattis Astrid
15.6.2018 / Landsbygdens Folk
Över 2.000 demonstrerade mot den förda vargpolitiken

- Vi är här för att vi tar ansvar för vårt samhälle. För att våra barns skolväg ska vara trygg, för att de ska kunna leka ute. Vi tar ansvar för våra husdjur, nötkreatur, hästar och får. De ska kunna beta utan risk för att bli vargföda, säger ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog i sitt öppningstal.
Han inledde demonstrationen mot den förda vargpolitiken som ordnades av ÖSP och SÖP. Förväntningarna var att cirka 1.000 personer skulle sluta upp men det kom över 2.200. Orsaken var inte bara det fina vädret. Den främsta orsaken är att österbottningarna har fått nog.
- Vi österbottningar har vetat under hela vintern att vargarna har ökat. Men nu har vi svart på vitt i och med Lukes rapport. Vargstammen har fördubblats på ett år och det är inte hållbart. Vargen är ett rovdjur som hör hemma i djupa skogar - inte bland barn, husdjur och på folks gårdar. Vi kräver omedelbart åtgärder från regeringen som måste kunna fatta beslut - nu, sa Sjöskog och fick applåder.

Hänvisade till grundlagen
Applåder fick också Vasa stads fullmäktigeordförande Joakim Strand som åberopade grundlagen.
- I Finlands grundlag stipuleras att varje medborgare har rätt till personlig säkerhet och trygghet. Det har totalt glömts bort i diskussionen. Det handlar om medborgarnas trygghet, säger Strand, som tillika är riksdagledamot för SFP. Han tycker debatten har spårat ur fullständigt.
- En del anser att vi som arbetar mot vargen i stället ska arbeta för att förbjuda bilar eftersom fler människor dör i trafiken. Det är sjuka kommentarer som bara kan komma från någon som sitter i ett kontor i Helsingfors. Man har också frågat om vi i Österbotten tror på troll, för att vi hänvisar till gamla kyrkböcker där det förts statistik över barn som tagits av vargen.
- Jag hoppas verkligen inte att samma krafter hänvisar till Kolmårdens djurpark om de tror på troll, säger Strand och hänvisar till att en djurskötare i den djurparken blev dödad av vargar.
Strand - med flera andra talare - vill inte ha några vargexperiment i tätbebyggda områden i Österbotten.
- Vi ska inte behöva vänja oss med varg. I en demokrati kan man påverka. Vill inte vi ha lösa vargar på våra bakgårdar ska vi jobba för att det inte ska vara så. Vasa stad arbetar aktivt för den här frågan, likaså våra grannkommuner. Det är också viktigt att så många är här för det visar folkets vilja. Den biter på sikt.

Bjud in kommissionär
Upp på scenen steg också Kaj Wik som berättade om pälsnäringen och de problem vargen orsakat där. Fårproducenterna Christoffer Ingo och Anders Norrback deltog också. Riksdagsmannen Peter Östman (KD) ville att regeringen ska bjuda in EU-kommissionären till Österbotten.
- Vi är rädda för vargen - men inte för en EU-kommissionär. Vi kan också kommunicera på flera språk så det ska inte vara några problem. Det är mitt budskap till regeringen.
Jägaren Janne Korpela höll i sin tur ett brandtal för jägarna och den traditionella jakten med hund.
- Att vargen nu finns här påverkar jakten mycket negativt. Att den har fått etablera sig är en attack mot vårt sätt att leva. Att jaga med hund är en kulturtradition. Om det fortsätter så här riskerar hela det avelsarbete med jakthundar som gjorts i Finland att fallera, säger han.
Den talare som kanske gav det största intrycket var småbarnsmamman Johanna Borg. Hon berättade om vardagen för föräldrar som bor mitt i ett vargrevir.
- Vargarna påverkar mig och min vardag. Det är svårt att förklara för min fyraåring varför han inte får gå ut och vänta på gården när vi ska gå ut. Vi har haft besök av varg på vår gräsmatta och jag tar inga risker. Friheten är borta. Den dagliga oron finns där och jag vad händer om jag sänker garden och någonting sker. Så här ser vår vardag ut, säger hon.
- Minimikravet måste vara att den egna gårdsplanen och allmänna platser ska kännas trygga. Så här kan det inte vara, fortsätter hon och fick applåder.

Grannens hund blev tagen
Deltagarna kom från hela landskapet och bestod av allt från barnfamiljer, jägare, hundägare till producenter. En av deltagarna var Sebastian Stenmark från Oravais. Han hade med sig sina tre barn som höll i skyltar med budskapet "Nej till varg!".
- Vi är här för att visa att vi inte kan ha det så här. Vargen springer kring våra hus och vargen tog tidigare våras vår grannes hund. Som förälder är jag orolig, säger Stenmark.
Han anser att skyddsgraden på varg ska sänkas så att problemindivider ska kunna åtgärdas direkt.

Vargdemonstration
Många barnfamiljer deltog i måndagens demonstration. Här en familj från Oravais, vars grannes hund i våras blev tagen av varg. Barnen hör också till de som fått skolskjuts på grund av den rikliga förekomsten av varg i området. Budskapet från deras sida var tydligt och klart.

- När grannens hund blev tagen fick vi tillstånd att fördriva vargen. Vi gjorde det tre gånger, men fick inget avlivningsbeslut. Det är för jävligt. Mina barn har också fått skolskjuts på grund av vargen och oron är ständigt påtaglig. Som det är nu har vi inte möjligheter att ta itu med problemen. Det återstår att se om demonstrationen får någon effekt. Jag hoppas det i alla fall, säger han.
Niclas Sjöskog, som lanserade idén om en demonstration på ÖSP:s vårmöte, var belåten över uppslutningen.
- Jag är glad över att det kom så här mycket folk. Det visar att österbottningarna vill se en förändring.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab