Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.6.2018 / Landsbygdens Folk
"Det är vi som är SLC"
Blomqvist underströk att det är fullmäktige som anger riktlinjerna för styrelsen och hela organisationen samt fungerar som en viktig länk till SLC:s medlemmar och producenter.
- Det är vi som är SLC och jag hoppas på ett gott samarbete i fullmäktige samt med styrelsen och tjänstemännen. Jag hoppas på aktiva möten där tröskeln att stiga upp och säga sin åsikt ska vara möjligast låg.
Blomqvist poängterade vikten av att också kommunicera över landskapsgränserna och inte förfalla till att leva i en egen bubbla.
- Vi ska diskutera livligt men också kunna komma till gemensamma slutsatser.

Livsmedelssektorn har stor betydelse
Den gångna hösten karakteriserade Blomqvist som exceptionellt svår.
- Och nu har vi tyvärr fått en lika exceptionell vår och försommar. Vi har haft en varm och torr start på odlingsåret och det kommer att bli tufft att klara av för både husdjursproducenter och växtodlare. Därför viktigt att vi här funderar på vad som bör och kan göras för att få ner utgifterna och en större och mer rättvis andel av matens pris. Vi ska fundera på vad vi kan göra för att handelns dominerande ställning ska minska. Alla i kedjan bör inse att vi har ansvar för en inhemsk livsmedelsproduktion, en livsmedelsproduktion som trots alla utmaningar håller världsklass. Vi har rena livsmedel av väldigt hög kvalitet, vi har en djurhållning som tål också en en kritisk granskning och vi har konsumenter som uppskattar finländska livsmedel. De håller hög kvalitet och borde därför rimligtvis lämpa sig utmärkt även för export.
Trots att jordbruket, livsmedelsindustrin samt skogen bara utgör omkring tre procent av bruttonationalprodukten finns det i Finland en mycket utbredd vilja över alla partigränser att upprätthålla ett livskraftigt, inhemskt jord- och skogsbruk också i framtiden.
- Då vi blickar framåt finns det ett klart behov av fortsatt, effektiv intressebevakning från SLC:s sida, både på nationell och på EU-nivå. Det kan gälla allt från acciser och skatter till stödpolitik eller markanvändningsfrågor. Ifall landskapen blir verklighet kommer de att handlägga många frågor som är fundamentalt viktiga för oss.
Då det gäller EU kommer det att ske stora förändringar inom den gemensamma jordbrukspolitiken CAP.
- Det kan komma att finnas utrymme för fler nationella beslut än tidigare och det gäller att utnyttja de möjligheterna, men det blir samtidigt antagligen mindre pengar för jordbruket i ett läge där jordbrukssektorn egentligen inte tål några nedskärningar alls. Därtill kommer frågor med osäker utgång, till exempel gällande stödtak.

Upplysta konsumenter
Blomqvist passade också på att lyfta fram något som både SLC och systerorganisationen MTK blivit bättre på; nämligen informationen till konsumenterna och allmänheten.
- Idag vill konsumenterna veta var och hur maten producerats; gärna av vilken bonde. Vi ska odla klimatsmart och miljövänligt och vi ska försöka påverka konsumenterna så att de har förståelse för vår verksamhet och vår verklighet. Enligt Blomqvist har SLC goda förutsättningar att lyckas med sitt arbete inom intressebevakningen, men det kräver fortsatt hårt arbete.
- Ett bra exempel där producentorganisationernas arbete faktiskt hade betydelse är hur LULUCF-frågan avgjordes. Där lyckades vi tillsammans med andra avvärja ett förslag som skulle ha varit illa för Finland och hela skogssektorn. Men tyvärr kommer vi också i fortsättningen att stå inför liknande utmaningar. En världsfrämmande syn gällande hållbart skogsbruk lever fortfarande kvar i vissa kretsar och därför är det viktigt att vi fortsätter med intressebevakningen också på skogssidan, och att vi sköter den bra. Skogen är oerhört viktig för Finland och för våra medlemmar. Vi måste kunna förklara och argumentera att vi kan bedriva ett hållbart skogsbruk. Idag är bland annat massapriset på en för låg nivå och virkespriserna överlag har inte följt med löneutvecklingen.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab