|
15.6.2018 / Landsbygdens Folk
Mats Nylund till fullmäktige: Dags att reglera handelns varumärken
- Redan ett par månader efter att en ny produkt från ett livsmedelsföretag kommit ut på marknaden så hittar man billigare kopior med handelns egna märken i butiksdiskarna, sade han. Utvecklingskostnaden för nya produkter är hög och det är också livsmedelsförädlarnas nya innovationer som ger företagen högre lönsamhet och därmed även bättre betalningsförmåga till jordbrukarna. Handelns egna märken drar mattan under detta.
SLC-ordföranden vill se ett starkare skydd även för livsmedelsvarumärken och de produkter som livsmedelsförädlarna utvecklar.
- Det här kan jämföras med ett stort bilmärke som efter flera års utvecklingsarbete kommer ut med en ny bilmodell. Det skulle aldrig komma på fråga att ett konkurrerande företag börjar sälja en licenstillverkad kopia under eget varumärke tre månader senare. Den osunda utvecklingen där handeln drar nytta av livsmedelsindustrins utvecklingsarbete måste utan dröjsmål begränsas i lag, kräver Mats Nylund.
EU kommer med direktiv
Han påminde om att Finlands riksdag just nu behandlar EU-kommissionens förslag till direktiv som förbjuder osunda affärsmetoder.
- Via EU-direktivet förpliktas medlemsländerna att förbjuda osunda handelsmetoder, sade han.
- Således får inte uppköparens betalningstid vara längre än 30 dagar. Man ska inte kunna backa beställningar strax före leveranser. Det ska inte längre vara möjligt att ändra ingångna avtal ensidigt, inte heller retroaktivt gällande distribution, mängd, kvalitet eller pris. Handeln ska själv ta ansvaret och betala för spill, inte leverantörerna, och så får man inte längre begära hyllpengar eller tvinga leverantörerna med i reklamkostnader. Allt det här har förekommit hos oss, sade Mats Nylund.
Ny lag i Finland
I höst väntas också en ny livsmedelsmarknadslag, som ska stärka producenternas ställning, komma till riksdagen. Bland annat inrättas en livsmedelsombudsman.
- Avsikten är att den nya lagen ska träda i kraft från årsskiftet. Det är en mycket viktig lagstiftning. Två viktiga åtgärder saknas emellertid: Det är möjligheten att gripa in mot handelns egna varumärken, Private Label, och kraven på genomskinlighet i livsmedelskedjan.
Mats Nylund tog även upp potatissektorn som exempel:
- Vi hade en besvärlig skördesituation i höstas och utbudet minskade. Resultatet var högre priser i affärerna med hänvisning till den låga skörden. Ändå var priset till potatisodlarna under 20 cent per kilo vilket är fullständigt oacceptabelt. Odlarna fick alltså ett sämre pris trots minskat utbud.
Vidare var Mats Nylund inne på virkesmarknaden:
- Flera stora investeringsprojekt kommer med stor säkerhet att starta ännu, sade han. Prisbildningen på massaved släpar emellertid efter. Vi borde erhålla minst 5 euro mer per kubikmeter än idag.
Tre val på ett års tid
Inom ungefär ett års tid kommer tre val emot eller åtminstone två. De två som ska bli av senast nästa år är riksdagsvalet på våren och senare EU-valet på försommaren.
Val till de kommande landskapen skulle ha förrättats i oktober men har nu skjutits upp. Det är för övrigt andra gången.
- Det är av yttersta vikt att kandidater ställs upp som förstår böndernas och skogsägarnas intressen, sade Mats Nylund. Hela landsbygdsförvaltningen flyttas till landskapen. Det är väldigt viktigt att landsbygdsnämnder bildas, vilket vi har en tydlig skrivning om i riksdagen.
SLC kommer att utarbeta valprogram och förslag till regeringsprogram för jord- och skogsbruket.
Mats Nylund berörde även markägarnas rätt att disponera över sin mark. Anledningen var bland annat Esbo stads försök att införa nya planebeteckningar efter att lagstiftningen ändrats så att man inte längre ska ansöka om åtgärdstillstånd för att få avverka skog.
- Staden ursäktar sig med att det är brist på rekreationsområden. Men om det stämmer kan man köpa upp områden på marknadens normala villkor så som alla andra. Det kan inte vara meningen att skogsägarna på egen bekostnad ska hindras från att avverka. Den privata äganderätten som är grunden för ett demokratiskt, välskött samhälle ifrågasätts av allt flera idag. Vi måste ta debatten.
Skärpt om djurvälfärd?
SLC-ordföranden påminde också om den nya lagstiftningen om djurens välbefinnande, som kommer till riksdagen i höst.
ÖSP:s ordförande Tomas Långgård passade under mötet på att uppmana SLC:s förhandlare att hålla ett öga på beredningen.
Bakgrunden är envisa rykten som säger att jord- och skogsbruksministeriet är inne på att skärpa villkoren i den version som ska till statsrådet och vidare till riksdagen.
- Vi kan inte godkänna ytterligare skärpningar jämfört med det utkast som finns i offentligheten nu, sade Tomas Långgård.
En euro till FFD per medlem
I sammanhanget kan ännu nämnas att en euro för varje SLC-medlem i producentförbunden i framtiden kommer att betalas vidare till organisationen för utvecklingssamarbete FFD (Food and Forest Development Finland) som SLC är medlem av tillsammans med MTK, kooperationen och rådgivningen.
Medlemsavgiften till SLC höjs dock inte, utan euron finansieras inom den existerande medlemsavgiften.
- Det här är de finlandssvenska böndernas sätt att hjälpa till för att jord- och skogsbruket ska utvecklas i tredje världen, sade Mats Nylund.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|