Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.6.2018 / Landsbygdens Folk
Norra Ålands skitvatten förstörde viktigt bevattningsdike i Jomala

Det var uppskattningsvis 300 kubikmeter avloppsvatten som bräddade vid ett av kommunens pumphus i Prästgårdenby. Avloppsvattnet kom ut i Storängsdiket, som rinner genom flera byar i Jomala innan diket mynnar ut i Jomalavik.
Avloppsvattnet kommer från hushåll och industrier på hela norra Åland och pumpas via Jomala till avloppsreningsverket i Mariehamn. Läckan skedde enligt Jomala kommuns tekniska chef Magnus Nordins uppgifter till tidningen Åland redan mellan den 6 och 7 juni.
Men först i lördags - på Ålands Självstyrelsedag den 9 juni - när avloppsvattnet runnit ett par kilometer nedströms märkte markägare i Överby och Ytterby att dikets vatten blivit mörkt och hade en stinkande kloaklukt.

Borde ha agerat snabbare
Potatisodlaren Jan-Olof Karlsson insåg direkt att han inte kunde använda vattnet på sin tidiga matpotatis. Med markägaren Bernt Ericksons lov har han nämligen tagit bevattningsvatten från utfallsdiket i Överby och kört det med en 13 kubikmeters tank till sina egna marker i Ytterby. Erickson själv bedriver nötuppfödning och har inte behövt vattnet för sina vallar.
Däremot har Bernt Ericksons kusin Lars-Erik Öhberg en lökodling intill Storängsdiket och Öhberg är nu mycket bekymrad över hur hans lökland ska klara sig. Just i dessa tider när lökens knoppar börjar svälla är det viktigt med vatten för att säkra en bra skörd.
Men de tre jordbrukarna som LF träffade befarar att utfallsdiket är oanvändbart för bevattning under resten av sommaren.
De är starkt kritiska till att kommunen inte reagerade genast när bräddningsolyckan uppstod natten mellan onsdag och torsdag förra veckan.
- Man borde direkt ha tagit dit en grävmaskin för att täppa till diket. Då hade man kunnat suga upp slammet innan det hade runnit längre nedströms, påpekar de tre.

Väldigt lokala regnskurar
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet tog i måndags vattenprov vid den privata badstrand som finns vid Storängsdikets utlopp i Jomalaviken. Provsvaren kommer senare.
Enligt ÅMHM:s miljöskyddsinspektör Linda Siltala var situationen under kontroll sedan bräddningen vid pumpstationen upphört och kommunen med hjälp av slamsugningsbilar kunnat ta upp ca 50 kubik av de 300 kubikmeter avloppsvatten som rann ut i diket.
Nya prover ska senare tas både i diket och från badstranden för att se om det finns farliga bakterier samt även mäta kväve- och fosforhalter.
Miljöskyddsinspektören hänvisar också till att regnvatten kan driva bort utfallsdikets avloppsvatten, men just nu ser det mörkt ut med detta. I måndags kom det visserligen 13 millimeter regn i Hammarland Kattby, men i Jomalaby och Överby där Storängsdiket rinner kom det bara 1-2 mm.
Hemma hos specialodlaren Leif Kalm i Jomala Björsby kom det 7-8 mm regn, men i Rasmansböle drygt 5 km ifrån där han och frun Anki Mansén-Kalm har sina odlingar kom det bara ett par millimeter.

Skitlukten bort från byn
Leif Kalm har under flera år noterat Jomala kommuns problem med avloppspumparna också vid den pumpstation som ligger närmast hans odlingar. Där har han en grävd bevattningsbassäng som fanns långt innan pumpstationen och avloppsledningen kom till.
- Men när jag gav mina kontaktuppgifter åt kommunens dåvarande tekniska chef och förklarade att de får betala hela skörden om bassängen blir förorenad blev svaret att det har kommunen inte råd med.
Eftersom det många gånger förekommit att Jomala kommuns avloppspumpar strejkat har Bernt Erickson föreslagit att kommunen borde bygga en bräddningsbassäng just vid den pumpstation som nu fallerade. Men då blev svaret att att man inte kan kan tillåta skitlukt i närheten av bostadsområdet.
Hellre får kommunalt avloppsvatten alltså förstöra bevattningsmöjligheterna för jordbrukare nedströms.
- Väldigt konstigt hur ansvarslöst en kommun får handskas med avloppsvatten jämfört med de strikta krav det ställs på jordbrukarnas gödselplattor och de detaljerade regler som finns för spridning av exempelvis svämgödsel.

"Felkonstruerad bassäng"
Avloppsutsläppet från kommunens pumpstation ökar också näringsbelastningen på Jomalavik, vilket jordbrukarna längs utfallsdiket vanligtvis fått skulden för.
I Jomalaby nära Ålands landsbygdscentrum där Storängsdiket mynnar ut i havet byggde Föreningen Rädda Lumparn så sent som i fjol en bassäng för att minska näringsutsläppen i det hårt belastade faståländska "innanhavet" Lumparn. Men jordbrukarna tycker att bassängen är felkonstruerad och därmed förfelar sitt syfte.
- Bassängen borde vara djup så att näringsämnena sjunker ner i bottensedimentet. Dessutom borde det finns en tröskel så att endast det renare ytvattnet rinner ut i havet. Men när bassängen är så grund som den nu är rinner näringsämnena direkt ut i havet eftersom det tills vidare inte heller finns någon vegetation som binder kvävet och fosforn.

TEXT & FOTO
Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab