Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.6.2018 / Landsbygdens Folk
Kommunansvarig ”väldigt upprörd” över utsläppet
- Det känns väldigt, väldigt tungt när man med ideella krafter försöker få människor miljömedvetna och skapa ett engagemang för miljöfrågor och så rinner det ut motsvarande 30 tankbilar avloppsvatten från kommunens pumpstation, suckar hon.
Aaltonen säger att två pumpar råkade gå sönder samtidigt och påpekar att de bara är ett år gamla och alltså inte utslitna.
– Grundproblemet är att avloppsledningen och kommunens pumpstationer är överbelastade med de stora mängder avloppsvatten som kommer från norra Åland, kommenterar hon.
Det finns redan beslut om att bygga en ny avloppsledning på andra sidan huvudvägen mellan Mariehamn och Godby, men det dröjer flera år innan den är klar.
Därför har Carina Aaltonen till nästa styrelsemöte bett att kommunens tekniska chef tar fram ett förslag för att bygga en täckt bassäng vid pumpstationen dit avlopppsvattnet kan bräddas om det uppstår nya problem med pumparna.
Lagtingspolitikern Carina Aaltonen är också viceordförande i föreningen Rädda Lumparn, som tillsammans med Storängsdikets dikeslag har byggt bassängdammen i Jomalaby just för att minska näringsbelastningen på Jomalaviken och Lumparn.
Hon berömmer de åländska jordbrukarnas miljömedvetenhet, men anser sig inte vara tillräckligt tekniskt kunnig för att kommentera påståendet att den nya reningsbassängen i Jomalaby är felkonstruerad och därför inte gör någon nytta. – RLW

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab