Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.6.2018 / Landsbygdens Folk
Frankrike fördröjer tidigarelagt glyfosatförbud
Efter fjolårets mycket knappa EU-omröstning för ett förlängt tillstånd för glyfosat med fem år, meddelade president Macron att hans regering kommer att förbjuda substansen inom bara tre år.
Då frågan nyligen behandlades i Nationalförsamlingen fick Macron en ordentlig örfil. En bred majoritet i parlamentet röstade mot Macrons förslag. Motstånd kom till och med från hans eget parti La République en Marche.
Macrons rapport fick bara 20 röster. De 63 folkvalda som gick emot förslaget argumenterade i debatten att förbudet skulle förorsaka enorma problem för landets jordbrukare, eftersom lämpliga alternativ till glyfosat saknas.

Lättade producenter
Den franska jordbruksministern Stéphane Travert trotsar också sin president. Enligt Travert är det inte skäl att fatta några förhastade beslut. Frågan måste först utredas grundligt.
Travert sade i parlamentet att regeringen kommer att bilda en kommission för att granska möjliga alternativ. Under tiden kunde jordbrukare och industrin på frivillig bas söka lösningar som gör det möjligt att avstå från glyfosat i förtid.
Den stora producentorganisationen FNSEA uttrycker lättnad över beslutet. I fjol arrangerade FNSEA massiva bondedemonstrationer mot Macrons stränga linje och blockerade bland annat paradgatan Champs-Èlysées i Paris.
Bondeorganisationen understryker att producenterna redan vidtar alla tänkbara åtgärder för att begränsa användningen av glyfosat till en möjligast låg nivå. Regeringen borde därför ta sig an problemet med realism.
Kraftigt mothugg kom från den partilösa miljöministern Nicolas Hulot, som har till uppgift att planera en övergång till ekologi inom det franska jordbruket. Han betecknar omröstningen som ett svårt bakslag för den franska miljöpolitiken.
Frankrike behöver klara delmål. Politikerna måste se till att frågan avancerar, annars händer ingenting, sade Hulot i en TV-intervju före omröstningen i Nationalförsamlingen. Nu verkar det som om frågan skulle bli liggande ett bra tag framöver.

Nederlag för Macron
De ekologiska politikerna lovar att fortsätta sin kamp mot glyfosat inom det franska jordbruket. Inom den gröna rörelsen anklagas glyfosatanhängarna inklusive FNSEA för konspiration med lobbyister för växtskyddsindustrin.
För Emmanuelle Macron är omröstningen ett nederlag. I EU har Frankrike gått i spetsen för en allians av länder som eftersträvade ett raskt förbud mot glyfosat. Frankrike krävde ett förkortat tillstånd för glyfosat men förlorade knappt i EU-omröstningen.
Omröstningen blev mycket knapp. Slutligen tog Tyskland ställning och röstade för kommissionens förslag att förlänga tillståndet med fem år. Ursprungligen planerade EU-kommissionen att förlänga tillståndet med femton år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab