Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.6.2018 / Landsbygdens Folk
EU, Kanada och Mexiko utmanar USA-tullar i WTO
Reaktionerna mot den amerikanska regeringen betecknas som handfasta men ändå rimliga i den nya situationen. EU-kommissionen har redan presenterat sin kompletta förteckning över strafftullar, i stället för att offentliggöra dem i mindre portioner.
De berörda importvarornas årliga värde beräknas till 2,8 miljarder euro. De flesta produkter beläggs med en 25-procentig tull.
EU planerar tullar på amerikanska motorcyklar och jeans, men också en lång rad jordbruksprodukter. Som exempel kan nämnas stapelvaror som majs och ris, men också bearbetade livsmedel som jordnötssmör, apelsinjuice och bourbonwhisky.

EU har spelrum för fler sanktioner
Förteckningen över jordbruksråvaror har ett sammanlagt värde av 347 miljoner euro, varav majs står högst på listan med ett värde av 131 miljoner euro. Som nummer två står tranbär med ett handelsvärde av 68 miljoner euro och bönor för 62 miljoner euro.
Enligt WTO-reglerna har EU rätt att införa strafftullar på USA-produkter till ett sammanlagt värde av 6,4 miljarder euro. Den nuvarande förteckningen täcker inte ens hälften av det tillåtna värdet.
I stället förbehåller sig EU-kommissionen möjligheten att utvidga sina strafftullar i ett senare skede, då WTO slutligt tar ställning till EU:s klagomål i handelstvisten med USA. Det lämnar ett välkommet spelrum för nya åtgärder vid behov.
I det skedet återkommer EU med en ny laddning tullar på importvaror, motsvarande ett årligt värde av 3,8 miljarder euro. EU:s strafftullar är så konstruerade att de möjligast noga kompenserar de ekonomiska förlusterna av USA-tullarna.
Enligt handelskommissionär Cecilia Malmström strävar kommissionen till en rimlig och adekvat reaktion på USA:s olagliga importtullar på stål och aluminium. Hon beklagar åtgärderna men tillägger att USA inte lämnar spelrum för andra valmöjligheter.

Trump kritiserar Kanadas mjölkpolitik
Kanada hotar med tullar på papper, whisky, apelsinjuice och en rad jordbruksprodukter från USA om president Donald Trump inte ändrar sig. Å andra sidan anklagar Trump den kanadensiska sidan för handelshinder på jordbruksområdet.
Trump kritiserar särskilt den kanadensiska mjölkpolitiken med sina subventioner. Kanada bedriver enligt Trump också en protektionistisk politik när det gäller importen av fågelkött och ägg.
Den amerikanska presidenten har länge krävt att Kanada ska slopa sina 270 procent höga tullar på USA-mjölk. USA:s mjölkproducenter har satt tryck på sin regering med krav på likställdhet.
Förra året måste de amerikanska mjölkproducenterna hälla ut 378 miljoner liter mjölk, som inte gick att marknadsföra. Trump har också hotat att skärpa den långdragna tvisten om importerat sågvirke från Kanada.

EU kan dra nytta av Mexikos sanktioner
Mexiko går hårt ut mot USA med en importtull på bland annat potatis, äpplen och griskött. Den 20-procentiga tullen väntas få svåra konsekvenser för USA:s grisproduktion. USA exporterar varje år griskött till Mexiko ett årligt värde av en miljard dollar.
EU kan dra nytta av Mexikos nya sanktionspolitik mot USA, tror åtminstone agrarkommissionär Phil Hogan. Mexiko importerar årligen 650.000 ton griskött, varav största delen kommer från USA.
Hogan uppger att Mexiko ser sig om efter alternativ och planerar att öppna en kvot på 350.000 ton, som kan importeras från andra länder. EU har goda chanser att exportera griskött till Mexiko, bedömer Hogan.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab